DPS preko svoje firme isisao novac iz Boksita

Rudnici boksita dok su bili državni godinama goriva i mazivo kupovali od firme koja je u zvaničnom vlasništvu DPS-a

38314 pregleda 295 reakcija 39 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Demokratska partija socijalista je preko svoje firme “MN Prominent” godinama bila snabdjevač gorivima i mazivima Rudnika boksita dok je direktor bio Veselin Grbović, a zatim su taj posao prebacili na firmu “Swift”. Tako je izvlačen novac iz državne firme a mnogi su od tog goriva, dok su Boksiti gradili tunel Sozinu, napravili kuće i vikendice na moru, kazao je juče pred skupštinskom Komisijom za privatizaciju bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović.

On je kazao da je tada radio u administraciji kompanije i da mu je posao, između ostalog, bio i primanje tih faktura, a da je naknadno shvatio o čemu se radilo. On je naveo da je direktor ove firme jedno vrijeme bio i dugogodišnji poslanik DPS-a Branko Čavor.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, zvanični vlasnik kompanije “MN Prominent” bio je DPS, a i sjedište kompanije bilo je u njihovim prostorijama u zgradi u Ulici Jovana Tomaševića. Firma je osnovana u avgustu 2002. godine, a likvidirana u decembru 2014. Promijenila je više članova odbora direktora i izvršnih direktora, ali je duži period član odbora direktora bio Veselin Grbović, dok je Čavor jedno vrijeme bio izvršni direktor, a u drugom periodu predsjednik odbora direktora.

Grbović je bio izvršni direktor a kasnije i predsjednik odbora direktora Rudnika boksita od 1998. do privatizacije 2005. godine, odnosno poklapaju se tri godine njegovog upravljanja Boksitima i postojanja firme “MN Prominent”.

Čivović je kazao da je nepravdi bilo i nakon 2005. kada je Vlada prodala Boksite ruskom biznismenu Olegu Deripaski, i da je o tome javno govorio zbog čega je šikaniran. Naveo je i da mu je jedan od direktora, predstavnika ruskog vlasnika, kazao da će ispaštati jer mnogo priča. Čivović je naveo da je jedini radnik koji nije dobio socijalni program, kao i da je zbog raznih nezakonitih poslova Boksita predao tužilaštvu više krivičnih prijava, ali da stoje u fioci.

Kazao je i da je za dokazivanje ovih nezakonitosti trošio svoj novac, a da mu sada prijete sudski troškovi od 96 hiljada eura i da mu nije priznat status “zviždača”.

Komisija za privatizaciju je raspravljala o prodaji Boksita Deripaski 2005. godine i njenim posljedicama, ali i svemu onome što se desilo nakon toga i sadašnjem stanju rudnika.

Predsjednik Komisije Maksim Vučinić je naveo podatak da je iz rudkopa od početka rada 1948. zvanično izvađeno rude čija je vrijednost, po sadašnjim cijenama, 624 miliona eura. Da je prije privatizacije kompanija imala 1.400 radnika, da nakon privatizacije nije bilo očekivanih investicija, da je uslijedio bankrot sa minusom od 138 miliona eura, kao i da su “Uniprom metali” iz stečaja kupili imovinu, dok je donedavno bilo angažovano više podizvođača. On je naveo da je ovo rudno bogatstvo u vlasništvu svih građana i da je posao komisije da preispita privatizaciju i njene posljedice i da da zaključke.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore kazao je da je ono što je kazao Čivović poziv za tužilaštvo “i ovakvo kakvo je sada”, a da će se time sigurno baviti buduće “oslobođeno” stega bivšeg režima.

Zdenka Popović iz Demokrata navela je da su Boksiti još jedan od primjera kako su novokomponovani biznismeni mogli da rade šta su željeli i podsjetila na čudna smanjenja cijene imovine kompanije prilikom prodaje iz stečajne mase.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da je ta partija poznata po tome da ne štiti svoje članove od krivične odgovornosti, ali da treba da je dokažu nadležne pravosudne institucije, a ne da se vjeruje neprovjerenim pričama.

Komisija će naknadno pripremiti zaključke koji bi bili usvojeni na narednoj sjednici. Predstavnica Ministarstva kapitalnih investicija, resornog za rudarstvo, Vera Keranović, kazala je da će se oni izjasniti kada dobiju zaključke Komisije. G.K.

Najkvalitetnija ruda iskopana za dvije godine

Poslanik DF-a Dragan Bojović kazao je da je razgovarao sa više inženjera Boksita i da je od njih dobio podatke da se u ovim rudnicima godinama krše propisi iz ugovora o koncesiji, da se grubo kopa samo najkvalitetnija ruda, dok se uništava rudno bogatstvo na kojem bi se ostavario niži profit, pravi velika šteta državi i ostavljaju veliki ekološki problemi za oblast Župe nikšićke. On je naveo da je obaveze da se jednako kopa i kvalitetna i manje kvalitetna ruda i da se one miješaju, ali da se sada to ne radi kako bi privatnik ostvario što veći profit.

“Na Zagradu je najkvalitetnija ruda koja za izdati period koncesije vrijedi 71,5 miliona eura. Kada bi se ona otkopavala deset godina principom otkrivke, kao što bi trebalo, ukupan neto prifit bio bi za vlasnika 15 miliona eura. Međutim, oni su prešli na podzemni kop i za dvije godine iskopali samo najkvalitetniji dio a ostalo ostavili neupotrebljivo uz ekološku štetu. Tako su prema procjeni ostvarili profit od 35 miliona eura”, kazao je Bojović.

Bonus video: