Tosčelik ostaje u Nikšiću

"Oni su jedni od najvažnijih izvoznika i jako je bitno da oko 280 radnika nastavi da radi. Tosčelik je jedna od najvažnijih turskih kompanija u proizvodnji čelika i svjetski brend i njihovo prisustvo je dobro za Crnu Goru. Podržavamo tu investiciju i želimo da ostanu. Špekulacije se da oni žele da odu, ali nema ništa od toga", kazala je Ozan

4268 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Turski Tosčelik neće napustiti nikšićku Željezaru, već sa Ministarstvom za ekonomski razvoj radi na rješenju problema, kazala je turska ambasadorka u Crnoj Gori Songul Ozan.

Ona je na doručku sa novinarima u rezidenciji Ambasade Turske u Podgorici rekla da je to važna investicija i žele da se održi.

"Oni su jedni od najvažnijih izvoznika i jako je bitno da oko 280 radnika nastavi da radi. Tosčelik je jedna od najvažnijih turskih kompanija u proizvodnji čelika i svjetski brend i njihovo prisustvo je dobro za Crnu Goru. Podržavamo tu investiciju i želimo da ostanu. Špekulacije se da oni žele da odu, ali nema ništa od toga", kazala je Ozan.

Tosčelik, kako dodaje, na dnevnoj bazi razgovara sa Ministarstvom za ekonomski razvoj, a bila su rješenja oko plata.

U Željezari kako su ranije kazali iz Sindikata, proizvodnje nema od marta.

Radnici su se nedavno oštro usprotivili namjeri menadžmenta da im plate smanji 30 odsto, pa je nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva za ekonomski razvoj, odlučeno da smanjenje bude deset odsto.

Ozan je podsjetila da su osim Tosčelika u Crnoj Gori prisutni i drugi veliki turski investitori - Net holding, Gintaš, Turkish Airlines, građevinske kompanije koje su dosta poznate u svijetu...

"U Porto novom smo imali 20-ak firmi koje su radile tamo i oko 2000 turskih radnika. Turski radnici su i na autoputu", rekla je Ozan.

Saopštila je da je u Crnoj Gori registrovano 3500 turskih firmi, od kojih je aktivno 400.

"Turci vide Crnu Goru kao mirnu, prijateljsku državu", kazala je Ozan.

Takođe, kako je rekla, postoji interesovanje novih investitora iz Turske za ulaganja u Crnu Goru, posebno u sektor zdravstva, turizma, energetike, proizvodnje organske hrane. Najavila je da će sljedece sedmice grupa investitora posjetiti Crnu Goru.

tosčelik turska
foto: Ambasada Turske

"Crna Gora se dobro predstavlja u medijima u Turskoj kao turisticka destinacija, ali i destinacija za ulaganja u nekretnine. Puno ljudi iz Turske dolazi na primorje i kupuje nekretnine, najviše u Budvi. Svi u Turskoj vole Crnu Goru", kazala je Ozan.

Posebno je istakla aktivnosti Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) koja je realizovala brojne razvojne projekte posebno na sjeveru Crna Gore.

Ona je najavila da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan uskoro posjetiti Crnu Goru i da se radi na utvrđivanju datuma.

Posjetu Erdogana dogovorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Antalijskom diplomatskom forumu koji je održan prošlog mjeseca. Na Antalijskom forumu učestvovali su i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Ambasadorka je u razgovoru sa novinarima istakla važnost 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

Tada se, kako je podsjetila, navršava pet godina od pokušaja državnog udara u Turskoj.

Podsjetila je da je ekstremistička organizacija FETO i njen lider Fetullah Gulen vodili dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe.

U pokušaju vojnog udara 15. jula 2016. godine život je izgubilo oko 250 osoba, a njih skoro 2.200 je ranjeno.

Ambasadorka je govorila i o tursko-crnogorskim odnosima koji se razvijaju u svim oblastima.

Bonus video: