Mađarski 4iG najavio mogućnost da prezme Telenor

Za kompletnu transkaciju neophodna saglasnost Vlade Crne Gore

4359 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Telenor
Foto: Telenor

Jedna od vodećih mađarskih IT kompanija 4iG sklopila je preliminarni ugovor oko preuzimanja kompletnog udjela (100 odsto) mobilnog operatera Telenor, koji posluje u Crnoj Gori, a koji je dio češke PPF Telecom grupe.

Za uspješno okončanje transakcije, kako je obljavljeno na sajtu 4iG, neobhodno je odobrenje crnogorskih vlasti.

"Kupovina Telenor-a u skladu je sa regionalnom strategijom širenja kompanije 4iG, a tržišna pozicija Telenora, kao i snažni kapaciteti za stvaranje prihoda, mogu donijeti visoku dodatnu vrijednost našoj grupi", rekao je Gelert Jašai, izvršni direktor kompanije 4iG.

On je saopštio da ta kompanija vidi značajan potencijal rasta u regionu zapadnog Balkana, te da očekuje da bi tokom sljedećih pet godina ekonomski rast regiona mogao biti znatno podstaknut proširenjem Evropske unije.

"Stoga namjeravamo da dalje povećamo naše prisustvo u regionu, pored akvizicije koju smo upravo najavili. U tu svrhu kontinuirano istražujemo mogućnosti ulaganja u telekomunikacije i IT sektor “, rekao je Jašai.

Prema preliminarnom dogovoru, 4iG će započeti dubinsku analizu poslovanja Telenor-a, a rezultati se očekuju krajem septembra. To će omogućiti da se stvore uslovi za konačnu ponudu oko preuzimanja Telenor-a.

Strane su se dogovorile da zaključe transakciju najkasnije do 30. novembra 2021. godine, uz odobrenje crnogorskih vlasti.

U saopštenju PPF Telekom grupe, u okviru koje posluje Telenor, navodi se da ta potencijalna transakcija neće uticati na strategiju te kompanije da nastavi da razvija poslovanje na ostalim tržištima i traži nove prilike za investicije u regionu centralne i istočne Evrope. Iz kompanije su rekli da dok se pregovori ne završe i dok moguću prodaju ne odobre nadležne regulatorne institucije, PPF Telekom Grupa ostaje odgovoran vlasnik Telenora Crna Gora.

Bonus video: