Nije bilo novca za razvoj šumarstva

Veći dio naknade dobijaju opštine koje ne ulažu u šume.

4388 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Mnogi planovi koji su imali za cilj da unaprijede razvoj šumarstva u Crnoj Gori tokom prošle godine nijesu realizovani, a razlog tome je što je Uprava za šume dobila manje novca iz budžeta, nego što je to očekivano.

To se navodi u godišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje strategije razvoja šumarstva, koje je uradilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

“Drugi razlog su očigledno organizacioni problemi sektora, pa se postavlja pitanje da li je u postojećem organizacionom obliku i moguće uopšte postići veće učinke”, navodi se u izvještaju.

Reforma šumarstva nije sprovedena ni prošle godine, iako je prema strategiji to trebalo uraditi još krajem 2019. godine.

Prema izvještaju, tome su uglavnom doprinijeli neriješeni odnosi u pogledu finansiranja sektora šumarstva, odnosno smanjivanja iznosa od 70 odsto novca od naknada za korišćenje šuma, koji se dodjeljuje lokalnim upravama, “koje od dobijenih prihoda ništa ne vraćaju ni u jednom segmentu sektora šumarstva i drvoprerade”.

Druga aktivnost koja podrazumijeva formiranje šumarskog informacionog sistema, a za koji je rok završetka bio četvrti kvartal (oktobar–decembar) 2020. godine, takođe nije realizovana, zbog, kako se u izvještaju navodi, aktuelne situacije s koronavirusom. Tako je novac koji je odobren za ove namjene kroz IPA pretpristupne fondove povučen za borbu protiv virusa u Evropi.

Za kraj 2019. godine je planirano definisanje modela obrazovanja i edukacije u sektoru šumarstva, a ta aktivnosti nije započeta ni tokom prošle godine, jer nije stvoren zakonski osnov za to, koji je trebalo da bude ugrađen kroz planirane izmjene i dopune Zakona o šumama.

“Kada se sve sumira, može se zaključiti da su određene aktivnosti planirane ambiciozno, ne samo zbog ograničenog pristupa finansijskim sredstvima, već i zbog nedostatka kadrovskih kapaciteta, koji su neophodni za ispunjenje aktivnosti iz akcionog plana, a još više i za sprovođenje Strategije u cjelosti u preostalom periodu realizacije”, piše u izvještaju uz dodatak da dio aktivnosti nije realizovan zbog koronavirusa.

Kao neuspješnim u izvještaju je ocijenjen i cilj povećanja stepena finalizacije polazne sirovine i smanjenje izvoza proizvoda od drveta i njihova potrošnja u Crnoj Gori.

Takođe, nije došlo ni do nove sistematizacije radnih mjesta, niti je vršena obuka kadrova za obavljanje poslova na gazdovanju šumama, a nije ni uvećana zapremina u šumskim sastojinama, niti su zaživjeli programi ruralnog razvoja koji bi bili naslonjeni na djelatnosti šumarstva i drvoprerade.

U preporukama je navedeno da je u budućem periodu neophodno da se stvori okvir za razvoj stručnih kadrova i osposobljavanje zaposlenih u sektoru šumarstva, “jer to postaje jedan od ključnih ograničavajućih fakora za unapređenje gazdovanja šumama”.

Bonus video: