Tvrdo krilo DPS gura Žugića za predsjednika PKCG

Bivša vlast pokušava da sačuva svoj uticaj u ovoj instituciji kako bi je koristila u konfliktu sa Vladom

69473 pregleda 52 reakcija 53 komentar(a)
Želio da prekine politizaciju Privredne komore: Golubović, Foto: BORIS PEJOVIC
Želio da prekine politizaciju Privredne komore: Golubović, Foto: BORIS PEJOVIC

Najvjerovatniji kandidati za novog predsjednika Privredne komore su Vojin Žugić, vlasnik i direktor trgovine na veliko “Stadion”, i Nikola Tripković izvršni direktor predstavništva “Koka Kole” i sada predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Moguće je da se pojave još neke kandidature do 16. jula kada ističe rok.

Žugić je, prema informacijama “Vijesti”, kandidat tvrde struje DPS-a koja želi da zadrži ovu instituciju kao privid da i dalje ima moć i uticaj.

Žugić je 2018. godine bio u vrhu liste DPS-a na lokalnim izborima u Podgorici 2018. Dosadašnji predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je podnio ostavku 15. juna zbog, kako je objasnio, želje da pomogne Komori i oslobodi je hipoteke politizovanosti koja joj je, “iako nepravedno i neosnovano, ipak nametnuta”.

Golubović je prošle godine na parlamentarnim izborima bio na poslaničkoj listi i nakon izbora kratko je bio poslanik te partije.

On je obrazlažući ostavku rekao i da ne može “kao čovjek i privrednik” dozvoliti da odnos Vlade prema PKCG postane hipoteka koja će usporavati razvojne i ekonomske procese u crnogorskoj privredi.

Izvjesna je i kandidatura Nikole Tripkovića direktora predstavništa "Koka Kole", a moguće je da bude još kandidatura koje se mogu predavati do 16. juna

Prema informacijama “Vijesti” Golubović je odbio naloge iz DPS-a da se Privredna komora uključi u njihove političke sukobe sa Vladom, zbog čega je i podnio ostavku. PKCG i Golubović su proteklih mjeseci imali saradnju sa novom Vladom i nije bilo konflikta.

Izvor “Vijesti” kazao je da velike privatne firme koje su bogatstvo stekle za vrijeme DPS-a lobiraju za izbor Žugića.

On navodi da te kompanije imaju značajan broj članova Skupštine, ali da posljednjih dana pokušavaju preko odbora da povećaju svoj uticaj.

Žugić je juče “Vijestima” kratko saopštio da još nije predao kandidaturu ali da će to uraditi narednih dana.

Većina predstavnika malog i srednjeg biznisa kao i kompanije stranih investitora želi podržati Tripkovića kako bi spriječili dublju politizaciju Privredne komore.

Značajna grupa privrednika koji su bili blisku bivšem režimu, sada se protive namjeri DPS-a da nastave sa politizacijom te institucije i da je koriste u napadima na Vladu, zbog čega neće podržati izbor Žugića, jer smatraju da bi to bilo na štetu privrede i njihovog interesa.

Dio privrednika koji su ranije bili blisku DPS-a takođe bi sada sada mogla podržavati Tripkovića jer ne žele da se konfrotiraju sa novim vlastima ili ne vjeruju da se DPS ikada više može vratiti na vlast.

Samatraju da je Tripković pragmatičan i kandidat umjerene struje koja želi da Privrednu komoru vrati privredi i da sarađuje sa Vladom u rješevanju problema i u obostranom interesu.

Prema informacijama “Vijesti” bio je još jedan kandidat blizak bivšoj vlasti, donedavni direktor velike državne kompanije, ali je odustao od namjere da se kandiduje ali su ga kolege ubjedile da to ne uradi jer bi smanjio šanse za izbor Žugića.

PKCG je nadevno i promijenila uslove za izbor novog predsjednika, pa kandidat mora da ima 10 godina radnog iskustva u privredi, jer je raniji uslov bio pet godina.

Komisija koja prima kandidature treba da ih razmotri najkasnije do 22. jula i da ih preda Skupštini Privredne komore, koja će birati novog predsjednika. Golubović je potpisivanjem ostavke skratio sebi mandat na 31. avgust ove godine, kada će funkciju preuzeti njegov nasljednik.

Bonus video: