"Strpljenje poljoprivrednika pri kraju, radikalizacija protesta ako ne dođe do razgovora sa predstavnicima vlasti"

"Kažu da je za naše zahtjeve potrebno izdvojiti 3,6 miliona eura. Kažu da nam daju 11 centi za mlijeko, a da to košta nešto manje od tri miliona godišnje. To je njihova matematika. Tražimo da nam isplate 50 odsto bonusa u odnosu na premije koje su na isplatili od Nove godine", rekao je Budimir Mugoša iz Unije stočara

27144 pregleda 294 reakcija 41 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Savo Prelević
Sa protesta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.07.2021. 19:58h

Strpljenje poljoprivrednika je pri kraju i ako do razgovora sa predstavnicima vlasti ne dođe, radikalizovaće proteste, poručeno je sa današnjeg protesta ispred Skupštine Crne Gore.

"Vidjećemo na koji način. Da li svakodnevnim protestima ili blokadama važnih saobraćajnica ili prestankom isporuke mlijeka mljekarama", kazao je Budimir Mugoša iz Unije stočara.

Nekoliko desetina poljoprivrednika uglavnom sa područja bjelopavlićke ravnice traktorima je danas došlo ispred Skupštine Crne Gore.

Razlog nešto manjeg broja okupljenih, kako su prisutni objasnili, je taj što je sezona prikupljanja sijena.

To je njihov treći protest, drugi pred Skupštinom, dok je prvi bio ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prethodno su najavili da će cistijerne đubriva biti prosute po Podgorici i svim drugim gradovima Crne Gore, ukoliko ih na sastanak ne prime premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

"Osnovna stvar zbog koje mi dolazimo ovdje je da se povede jedan ozbiljan razgovor, kojeg do sada nije bilo, jer se stvaraju prebacuju na političke podjele, na mi i vi", rekao je Mugoša.

On je kazao da će modifikovati zahtjeve upućene Vladi.

"Kažu da je za naše zahtjeve potrebno izdvojiti 3,6 miliona eura. Kažu da nam daju 11 centi za mlijeko, a da to košta nešto manje od tri miliona godišnje. To je njihova matematika. Tražimo da nam isplate 50 odsto bonusa u odnosu na premije koje su na isplatili od Nove godine", rekao je Mugoša.

Poljoprivrednici traže da Vlada povede razgovor i organizuje sastanak sa otkupljvačima mlijeka, prije svega mljekarama.

"Oni se prave mrtvi, a oni žive od nas i mi od njih", naveo je Mugoša.

On je dodao da je treći zahtjev ostavka resornog ministra Aleksandra Stijovića zbog, kako je, naveo ignorantskog odnos prema njima.

"Ministar nijednom nije sjeo sa nama na razgovor", rekao je Mugoša.

On je naveo da usvojeni Agrobudžet ne rješava krupna pitanja, već tekuća.

Poljoprivrednici su prethodno zahtijevali da Vlada izdvoji novac iz rezerve Budžeta, te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Pored toga, oni zahtijevaju povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.

Od Vlade traže i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da obezbijedi dvomjesečnu (za jun i jul) dodatnu pomoć za mljekarski sektor od još po dva centa po litru odnosno ukupno 210 hiljada eura.

Jedan od predstavnika poljoprivrednika Vlado Lakić je kazao da ta pomoć konkretno znači od 20 do najviše 300 eura jednom mljekaru, te da to nije dovoljno s obzirom da je stočna hrana poskupila i do 80 odsto.

Pozvali Vladu i ministarstvo da pomogne Miljaniću

Lakić je u ime okupljenih pozvao sve dobronamjerne ljude, a prije svega Ministarstvo poljoprivrede i Vladu, da pomogne u rješavanju i saniranju štete Radivoju Rašu Miljaniću kojem je juče u požaru u potpunosti izgorjela farma koza.

"Onoliko koliko su u mogućnosti, a svi znamo da je u mogućnosti dosta", rekao je on.

Bonus video: