Sveti Stefan, Foto: Shutterstock

Hotelski operater "aman" i zakupac "Adriatic properties" pisALI premijeru

Otvorili bi "Sveca" uz garancije Vlade

Zakupac elitnog ljetovališta insistira na garancijama za konkretne probleme, s kojima su se “Aman” i “Adriatic properties” suočavali prethodnih mjeseci, umjesto “nejasnih i neodređenih obećanja koja se daju, a zatim demantuju novim upadima i medijskim nastupima vladinih zvaničnika”

34425 pregleda 74 reakcija 78 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock

Hotelski operater “Aman” i zakupac “Adriatic properties“ spremni su da ove sezone otvore grad-hotel “Sveti Stefan“ i vilu “Miločer”, ali od Vlade traže čvrste garancije da će biti ispoštovano nekoliko ključnih uslova kako bi bio omogućen rad elitnog kompleksa.

To se, između ostalog, navodi u odgovoru upućenom premijeru Zdravku Krivokapiću.

Zakupac elitnog ljetovališta insistira na garancijama za konkretne probleme, s kojima su se “Aman” i “Adriatic properties” suočavali prethodnih mjeseci, umjesto “nejasnih i neodređenih obećanja koja se daju, a zatim demantuju novim upadima i medijskim nastupima vladinih zvaničnika”.

Traže da garancije moraju doći od ugovornih strana - vladinih preduzeća “Sveti Stefan hoteli” i HTO “Miločer”, kao i Ministarstva ekonomskog razvoja kao garanta iz Ugovora o zakupu hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, a ne samo od premijera Krivokapića koji, kako navode, nije ugovorna strana.

sveti stefan
foto: Vuk Lajović

Krivokapić se krajem juna pismom obratio operateru i zakupcu i naveo da će Vlada osigurati zakupcu da zadrži i upotrebljava posjed hotelskog rizorta, te da neće biti uznemiravanja ili prepreka trećih strana.

Premijer je ustvrdio da je Vlada otvorena za dijalog o svim ključnim problemima, kako bi bili riješeni.

Na stolu je nekoliko uslova koji su prije dva mjeseca predočeni Ministarstvu ekonomskog razvoja, te se od Krivokapića i Vlade očekuje da ispuni ono za šta se deklarativno zalaže. Od Vlade se traži da omogući “Amanu” ekskluzivnost za Kraljičinu plažu, Kraljevu (velika miločerska plaža) i zapadnu svetostefansku plažu, odnosno da na njima borave gosti hotela, što je predviđeno ugovorom o višedecenijskom zakupu hotelskog kompleksa, a kako je i bilo prethodnih deceniju i po.

Kraljičina plaža (ilustracija)
Kraljičina plaža (ilustracija)foto: Vuk Lajović

Jedan od ključnih uslova je i da ekskluzivni status ima Kraljičina plaža i staza koja vodi ka spa-centru, odnosno da taj prostor, kao i do ovog ljeta, mogu da koriste samo gosti hotelskog komleksa.

Zahtijeva se i da Vlada garantuje da neće biti neovlašćenih upada u hotelski kompleks, te da u Miločerskom parku svakodnevno bude policijska patrola koja bi u slučaju, kako se navodi, nelegalnih akcija i upada - mogla da reaguje i spriječi dalje incidente.

Traže i da se napokon prestane s, navodno, negativnom kampanjom koja traje i da se lokalni i državni funkcioneri suzdrže od uplitanja u rad kompanija “Aman” i “Adriatic properties”.

Krivokapiću je kao jedan od uslova predočen i nesmetan nastavak izgradnje novog hotela “Kraljičina plaža”, ali i da se i u tom slučaju, kako navode, prestane s negativnom kampanjom i plasiranjem dezinformacija.

hotel Kraljičina plaža
foto: Vuk Lajović

Od Vlade traže i garanciju da će Opština Budva odustati od eksproprijacije 2.500 kvadrata zemlje u Miločerskom parku.

Riječ je o parceli koja je ugovorom o zakupu data “Adriatic properties”, a čijom eventulanom eksproprijacijom i pretvaranjem u parking, kako navode, bi se direktno kršio ugovor zaključen 2007. s tadašnjom Vladom.

O tim, ali i ostalim problemima, trebalo bi uskoro da se razgovara na sastanku čije je održavanje predložio Krivokapić, što su, kako je “Vijestima” potvrđeno, prihvatili “Adritic properties” i “Aman”.

Iz dvije kompanije je predloženo da ovoga puta sastanak ima jasnu agendu.

Upravo na sastanku, kako predlažu zakupci Svetog Stefana i Vile Miločer, Vlada bi trebalo da da garancije za ispunjenje traženih uslova za otvaranje hotelskog kompleksa.

Razgovaralo bi se, kako saznaju “Vijesti”, i o potencijalnom mirnom rješenju za najavljene pravne sporove, a jedna od tema bila bi i naknada štete zbog navodnih propusta Vlade usljed kršenja ugovorenih obaveza, što je dovelo do zatvaranja elitnih hotela.

Miločerski park
foto: Vuk Lajović

Krivokapiću je predočen uticaj koji su “Adriatic properties” i “Aman” imali na turističku industriju u Crnoj Gori i posebno Opštinu Budva, te da su bili “posvećeni” državi i lokalnoj zajednici.

Više od 160 miliona eura u proteklih 14 godina uloženo je, kako su naveli, u Sveti Stefan i Opštinu Budva. Time je, kako ističu, stvoren vodeći svjetski turistički rizort i hotelski kompleks, a Budva i Crna Gora pretvoreni u luksuznu turističku destinaciju.

Navode da su zaposlili 225 lokalnih stanovnika, a da u jeku sezone radi do 350 ljudi.

Krivokapić je upozoren da garancije koje traže nijesu nerealne, te da će budući investitori koji dolaze u Crnu Goru imati na umu ono što se dešava.

Sumnje da Vlada nije spremna da reaguje i da garancije vide i u tome što su se nakon ranijih dogovora dešavali incidenti - od upada u hotelski posjed, do toga da su plaže, kako navode, pretvorene u vašarišta.

Tražiće nadoknadu štete zbog otkazanih rezervacija

U “Adriatic properties” su zabrinuti da li će “Aman” moći da ponovo otvori Sveti Stefan za tekuću sezonu jer, kako su obavijestili Krivokapića, sve rezervacije su otkazane.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

“Vijestima” je potvrđeno da će tražiti naknadu štete od Ministarstva ekonomskog razvoja i vlasnika hotela, kompanije “Sveti Stefan hoteli”, zbog štete koju su pretrpjeli usljed događaja koji su ih, kako navode, primorali da zatvore hotele ovog ljeta.

Tražiće se i nadoknada štete zbog nemogućnosti da se gradi hotel “Kraljičina plaža” s apartmanima zbog navodnih učestalih slučajeva uznemiravanja, upadanja u posjed, učinjenih krivičnih djela koja nijesu procesuirana, te nemogućnosti da garantuju sigurnost i privatnost gostima

Pita se i Budva

Vlada će morati da se odluči da li će zatražiti od Opštine Budva da povuče odluku o proglašenju javnog interesa i eksproprijaciji 2.500 kvadrata zemlje u Miločerskom parku. Imajući u vidu da je parcela dio zemljišnog kompleksa koji je dat u četvorodecenijski zakup, takva odluka je je direktno kršenje ugovorenih obaveza, predočeno je Krivokapiću.

Pokušaj eksproprijacije, kako se navodi, pravno je besmislen i nedopušten u składu s crnogorskim pravom, te se od premijera traži da to njegova Vlada konstatuje.

Preporučujemo za Vas