Za pola godine dobra naplata prihoda

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u UPC Milica Vuletić kazala je da je tokom prvih šest mjeseci UPC ostvarila 16 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine.

3310 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je u prvih šest mjeseci ukupnu bruto naplatu u iznosu od 858,5 miliona eura, što je dva odsto iznad ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg perioda i predstavlja, kako je ocijenjeno, jasan indikator oporavka privrede.

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u UPC Milica Vuletić kazala je da je tokom prvih šest mjeseci UPC ostvarila 16 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine.

„To je jasan indikator oporavka privrede nakon onog najvažnijeg dijela pandemije koji se značajno negativno odrazio na poslovanje privrednika i koji je samim tim uticao na smanjenje budžetskih prihoda u ranijem periodu“, rekla je Vuletić agenciji Mina-business.

Posmatrajući strukturu ostvarene naplate, kako je kazala, evidentno je da je tokom prvih šest mjeseci ostvaren vidljiv oporavak naplate prihoda i to kod vrlo značajnih poreskih oblika kao što je porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu, carine, akcize, porez na kafu i porezi i doprinosi na zarade zaposlenih.

“Tako da u ovom momentu bilježimo rast kod skoro svih vrsta prihoda. Najprije ću pomenuti naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 251 milion eura, što je 23 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, odnosno deset odsto“, navela je Vuletić.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju PDV pri uvozu, ostvarena je naplata od 216,5 miliona eura, što je sedam miliona, odnosno tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 82 miliona eura, što je sedam odsto više nego prošle godine“, dodala je Vuletić.

Kada je u pitanju naplata poreza na dobit preduzeća, kako je navela, ostvaren je iznos od 57,5 miliona, što je četiri miliona manje nego u istom periodu prošle godine.

„Tokom prošle godine smo realizovali naplatu prihoda po osnovu poreza na dobit koja se odnosila na 2019. godinu koja je bila rekordna po stepenu privredne aktivnosti ostvarene u Crnoj Gori“, dodala je Vuletić.

Bonus video: