Mladi zainteresovani za biznis

Nemanja Grozdanić je predstavio veb platformu nasedomace.me, jedan od tri pilot projekta Opštine Nikšić u okviru projekta Krenimo zajedno.

2337 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Foto: NVO
Foto: Foto: NVO

Da su mladi Nikšićani zainteresovani za omladinsko preduzetništvo, pokazao je projekat “Akademija omladinskog preduzetništva - Mladi za mlade“ koji realizuje nevladina organizacija “Snaga mladih“ iz Nikšića.

Odziv za učešće na projektu, prema riječima direktorke NVO i koordinatorke projekta Milice Zvizdić bio je veliki, a prva aktivnost koju su uspješno realizovali je dvodnevna obuka na Vučju gdje su učesnici mogli da se kroz teorijski aspekt, ali i primjere dobre prakse, upoznaju sa osnovama preduzetništva.

Darko Žugić, izvršni direktor NVO “Biznis centar“, upoznao je polaznike obuke sa osnovama i vrstama preduzetništva, razlikama između klasičnog biznisa i startap kompanija, da bi nakon njegovog predavanja učesnici dobili priliku da timski rješavaju određene situacije, ali i da se nađu u ulozi invenstitora i pregovaraju.

Miloš Mušikić, direktor geodetskog biroa MIDIS, približio je mladima pojam geodezije i upoznao ih sa prvim koracima prilikom registracije i djelovanja firme, dok je Ivana Nikčević, direktorica “Kaklulacije“ predstavila firmu, i uz ugla knjigovođe i računovođe podijelila korisne savjete koji su od značaja svim budućim preduzetnicima.

Marija Nenezić, direktorica izdavačke kuće “Zlatna gora“, kazala je da je važno što bolje iskoristiti stručno osposobljavanje preko pripravničkog staža i da je upornost bitan segment za uspjeh.

Urednica veb kutka Lozen Margita Bećirović Vulanović, poručila je polaznicima obuke da moraju prvo upoznati sebe, da bi znali šta žele i šta mogu da ostvare, da se prilagođavaju promjenama na tržištu rada, kao i da se usude da pokrenu biznis bez straha od neuspjeha, jer i ako se neuspjeh desi na njega treba da gledaju kao na novu životnu lekciju i ne zaborave da je „i pad let“.

Nemanja Grozdanić je predstavio veb platformu nasedomace.me, jedan od tri pilot projekta Opštine Nikšić u okviru projekta Krenimo zajedno.

Projekat je finansijski podržala Opština Nikšić.

Bonus video: