Vučinić: Zahtjevi menadžmenta Toščelika neprincipijelni, kome je Lukšić pričao bajke

Sindikat nikšićke Željezare Tosčelik upozorio je Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo da je situacija u nekadašnjem gigantu i dalje neizvjesna i da radnici ne znaju kakva ih sudbina čeka nakon tog datuma.

8638 pregleda 14 komentar(a)
Vučinić, Foto: Ivan Ivanović
Vučinić, Foto: Ivan Ivanović

Zahtjevi koje je ispostavio menadžment Toščelika koji upravlja Željezarom iz Nikšića su blago rečeno neprincipijelni iz razloga što je željezara u 100 odsto privatnom vlasnistvu i to menadžment mnogo voli da stavi do znanja u svim pregovorima, međutim kad je u pitanju pomoć države ne ustručavaju se da traže povlastice čak i mnogo veće od onih koje je Željezara imala dok je bila državna.

To je saopštio na današnjoj pres konferenciji poslanik i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Proizvodnja u Željazari je obustavljena krajem marta i sigurno je neće biti do početka avgusta.

Sindikat nikšićke Željezare Tosčelik upozorio je Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo da je situacija u nekadašnjem gigantu i dalje neizvjesna i da radnici ne znaju kakva ih sudbina čeka nakon tog datuma.

Početkom jula u emisiji "Načisto" na TV Vijesti ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da je menadžement Tosjali grupe, da bi nastavio proizvodnju, zahtijevao od Vlade godišnje subvencije u iznosu između pet i šest miliona godišnje.

On je naveo da je to potpuno neprihvatljivo za Vladu, ali da su pregovori i dalje u toku.

Vučinić je kazao da je čudno da menadžment Tosčelika nakon mjeseci provedenih u detaljnom pregledu fabrike prije kupovine nije uzeo u obzir mnoge stvari koje su i tada bile evidentne, dok ih danas u zahtjevimа ispostavlja kao probleme koje treba država da rijesi.

On je javno upitao bivšeg premijera Igora Luksića, kојі јe tada, kako je naveo Vučinić, u Turskoj dočekan sa vojnim počastima, "kome je tadašnja vlast pričala bajke njima u Turskoj ili nama ovdje u Crnoj Gori".

"I da li danas ima uticaja on ili njegova partija na dešavanja u Toščeliku Nikšić, jer je menadžment Toščelika počeo da ispostavlja nerelane zahtjeve za državnom pomoći upravo od kad je došlo do promjene vlasti", kazao je on.

On je kazao da je na sastanku u zeljezari više puta postavio pitanje Erkutu Alkaji šta Toščelik planira nakon 4. avgusta, da li da nastavi proizvodnju, da prodaju fabriku, ili da je zatvori, ali da tada nije uspio dobiti odgovor.

"Drago mi je ako je došlo do pomaka i da turski investitor ostaje u Crnoj Gori. Međutim ono što ostaje kao činjenica jeste da je u Željezari već tri mjeseca proizvodnja obustavljena, da su pogoni zakočeni i da radnike brine sudbina fabrike", naveo je Vučinić.

On je kazao da, nakon obećanja ambasadorke ambasadorke Turske Songul Ozan da Toščelik ostaje u Crnoj Goroj, оčekuje da će se data riječ održati, ali da je za Nikšić mnogo bitnije šta znači taj opstanak.

"Njihov dosadašnji način poslovanja ne služi na čast ni lokalnom preduzeću, a kamoli firmi 'Tosjali holdinga'. Ono što je zabrinjavajuće je da li će menadžment Toščelika Niksić nastaviti lošu praksu odnosa sa radnicima i da li će konačno uozbiljiti proizvodnju", upitao je Vučinić.

Predsjednik sindikata Toščelik Željko Rabrenović "Vijestima" je kazao da su njihovi zahtjevi prema menadžmentu kompanije, a i prema Vladi, da fabrika radi, te da radnici primaju plate od kojih mogu da žive.

"Trenutne plate su male, manje nego prosječne u državi, iako radimo u crnoj industriji odnosno čeličani", rekao je Rabrenović.

On je kazao da je nastavak poslovanja Željezare u dosadašnjim uslovima gotovo neodrživo i da treba promijeniti mnogo toga.

"Treba primiti novu mladu radnu snagu, jer je Željezara na istorijskom minimumu što se tiče brojnosti radnika. Sa ovim dosadašnjim platama postavlja se pitanje kako preživjeti", naveo je Rabrenović.

On je kazao da su u mjesecima kada je obustavljena proizvodna radnici tokom odsustva isplaćivani u iznosu od 90 odsto zarada .

U Tosčeliku, kojim od 2012.godine gazduje turski holding Tosjali, je oko 270 zaposlenih, a prosjek radničke plate, kako su više puta iz Sindikata isticali, je oko 350–400 eura.

Bonus video: