Poslovanje TO Tivat

Korona satrla sve što nisu DPS i turbo folkeri

Turistička organizacija Tivat zbog korone i loše sezone 2020. pretrpjela velike štete u poslovanju

23559 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslovanje Turističke organizacije Tivat u 2020. obilježio je drastičan pad prihoda zbog smanjenja turističkog prometa u najmanjoj bokeškoj opštini, uzrokovanog koronavirusom.

Tako je TO Tivat, prema zvaničnom finansijskom izvještaju za prošlu godinu, prihodovala ukupno 344.794 eura, što je 65,55 odsto od ukupnog prošlogodišnjeg planiranog prihoda od 526.000 eura. Pad prihoda još je izraženiji kada se posmatra u odnosu na turistički rekordnu, 2019. godinu kada je TO Tivat imala ukupne primitke od čak 874.379 eura, pa su lanjski prihodi za preko 60 odsto manji od tog ostvarenja.

Prošlu, koronom označenu godinu, obilježio je drastičan pad broja turista u Tivtu pa je sa manjim brojem dolazaka i kraćim zadržavanjem gostiju, značajno pao i prihod TO od boravišne takse. Lani je na ime te takse od turista, odnosno od jahti koje su posjećivače tivatske marine, naplaćeno samo 134.183 eura, što je tek 35 odsto od planiranih skoro 380 hiljada eura koliko se očekivalo po tom osnovu, odnosno tek oko četvrtina učinka u rekordnoj 2019. godini kada je od boravišne takse TO Tivta prihodovala ukupno čak 513.419 eura.

Ipak, i u prošlogodišnjem “opštem crnilu“ bilo je i par svijetlih trenutaka, pa je ostvareni prihod od 65.202 eura na ime članskog doprinosa TO Tivat bio duplo veći od planiranog, a zarađenih skoro 121 hiljadu eura na ime turističke takse su za oko 2,6 odsto bili bolji od plana naplate po tom osnovu.

TO Tivat je, inače, lani u okviru mjera podrške privredi, umanjila iznos članskog doprinosa u 2020. za 50 odsto.

Tivatska Turistička organizacija je u 2020. imala ukupne rashode u iznosu od 393.160 eura koji su takođe bili oko 22 odsto manji od planiranih, ali ni to nije bilo dovoljno da ispegla loše prihode, pa je poslovna godina okončana sa gubitkom u iznosu od 48.366 eura. Ipak, zbog pozitivnih poslovnih rezultata i ostatka novca na računima koje je imala iz prethodnih godina, TO Tivat je i u kriznoj 2020. uspjela da realizuje sve svoje planirane aktivnosti.

Prema podacijma Sekretarijata za finansije Opštine Tivat, preko kojeg ide obračun i naplata boravišne i turističke takse, odnosno članskog doprinosa TO, ukupna dugovanja obveznika tih dažbina u Tivtu za period od 2008. do kraja prošle godine na dan 31. decembra 2020. iznosila su 430.850 eura, pri čemu je značajan dio tih potraživanja zbog neažurnosti prethodne tivatske lokalne DPS-SD-HGI vlasti da ih naplate, i zastario.

Zbog koronavirusa i dugotrajnih mjera zatvaranje države, TO Tivat je lani morala odustati od većine planiranih promotivnih mjera i aktivnosti na popularizaciji i prezentaciji ugostiteljske ponude Tivta u inostranstvu.

Tako su troškovi za sajamske nastupe iznosili samo 16.743 eura i bili skoro 78 odsto manji od onih iz rekordne 2019. dok su troškovi marketinške kampanje iznosili nešto preko 15 hiljada eura i bili za preko 78 odsto manji od utroška na to ime u 2019. Jedini načn na koji se lani koliko-toliko u uslovima korone moglo raditi na promociji turističkog proizvoda Tivta, bile su studijske posjete stranih medija, influensera i turoperatora za šta je 2020. godine TO Tivat izdvojila oko šest odsto više novca od plana.

Zanimljivo je da su se najznačajniji lanjski troškovi u okviru promotivnih aktivnosti, odnosili na izdatak TO za organizaciju dočeka Nove godine 2019/2020.i višednevne manifestacije koja je s tim u vezi priređena na gradskoj rivi Pine. Ti troškovi TO Tivat u ukupnom iznosu bili su 54.915 eura i to za izvođača koji je nastupio u novogodišnjoj noći, te troškove smještaja i marketinga.

U ukupnim troškovima TO Tivat za sve aktivnosti u 2020. troškovi dočeka Nove godine koje je napravilo bivše DPS rukovodstvo grada i lokalne TO angažujući turbo-folk izvođače “Lexington Band” i “Miligram”, učestvuju sa čak 43,49 odsto.

Preporučujemo za Vas