Harasani i Hajdari potpisali Memorandum: Cilj je jačanje odnosa Crne Gore i Albanije

Iz UIP-a su kazali da će sporazumom biti omogućena razmjena informacija koje se tiču pravnog okvira inspekcija, uzajamno priznavanje sertifikata i procedura, standarda koji se odnose na ljekove i medicinsku opremu, kao i logističku pomoć kada je riječ o bilateralnoj saradnji, upotrebi IT tehnologija za inspekcije, obuci inspektora, procedurama u žalbenim postupcima

4296 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Uprava za inspekcijske poslove
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Uprava za inspekcijske poslove

Direktor Uprave za inspekcijske poslove (UIP), Ilir Harasani potpisao je sa direktorom Centralnog inspektorata Albanije Škeljkimom Hajdarijem Memorandum o saradnji te dvije institucije, koji će, kako je saopšteno, imati za cilj jačanje odnosa između dvije zemlje.

Harasani je, kako su kazali iz UIP-a, sa pomoćnicom Anom Vujošević i načelnicom Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije, Vanjom Grgurović, boravio danas u radnoj posjeti Centralnom inspektoratu Albanije.

„Višesatna radna posjeta imala je za cilj da se delegacija UIP-a upozna sa elektronskim sistemom vršenja inspekcijskog nadzora u Albaniji, imajući u vidu činjenicu da je ovaj sistem ocijenjen kao primjer dobre prakse koji je praćen od strane Vlade Francuske“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, u sklopu projekta Evropske banke za obnovu i razvoj "Unapređenje inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori" UIP-u preporučena saradnja sa Albanijom u kojoj je već implementiran e-inspector, kao model koji treba slijediti u unapređenju procesa digitalizacije elektronske uprave.

Albanija je, kako je saopšteno, sličnu saradnju ranije uspostavila sa Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.

„Današnji sporazum o saradnji između UIP-a i Centralnog inspektorata Albanije sklopljen je u želji da se uspostave i ojačaju odnosi između dvaju zemalja, kroz saradnju inspekcija po pitanjima od uzajamnog interesa, kroz razmjenu ideja, informacija, osoblja, vještina i iskustava, što i te kako utiče na razvoj postojećih ekonomskih i trgovinskih odnosa od uzajamnog interesa“, navodi se u saopštenju.

Iz UIP-a su kazali da će tim sporazumom biti omogućena razmjena informacija koje se tiču pravnog okvira inspekcija, uzajamno priznavanje sertifikata i procedura, standarda koji se odnose na ljekove i medicinsku opremu, kao i logističku pomoć kada je riječ o bilateralnoj saradnji, upotrebi IT tehnologija za inspekcije, obuci inspektora, procedurama u žalbenim postupcima.

„Centralni direktorat Albanije u daljem toku saradnje pružiće sve alate podrške UIP-u, između ostalog i slanje stručnjaka iz ove oblasti koji bi u direktnoj komunikaciji sa inspektorima prezentovali sve pogodnosti sistema kojim se služe inspektori u Albaniji“, navodi se u saopštenju.

Memorandum o saradnji stupa na snagu danas i važiće za period od dvije godine, nakon čega se može, uz saglasnost obje institucije, obnoviti.

Bonus video: