Za investicije na gazdinstvima 600.000 eura

Objavljen javni poziv za pomoć sektorima prerade primarnih poljoprivrednih proizvoda

3416 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je javni poziv za dodjelu podrške investicijama u preradu na gazdinstvima za koji je opredijeljeno ukupno 600.000 eura.

Pomoć je namijenjena sektorima prerade mlijeka, biljne prozvodnje, pčelarstva, proizvodnje vina, prerade maslina ribarstva, akvakulture i marikulture i iznosi do 80 odsto od prihvatljivih troškova investicije (uključujući PDV).Minimalna visina prihvatljive investicije sa kojom korisnik aplicira za grant podršku je 1.000 eura, a maksimalna 10.000 eura. Prijave se podnose od 2. do 31. avgusta.

Poziv je dio drugog projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore – MIDAS 2, koji se realizuje uz pomoć novca Svjetske banke

“Podrška obezbijeđena kroz ovu mjeru namijenjena je ublažavanju posljedica kovid krize na sektor primarne proizvodnje i prerade”, piše u javnom pozivu.

Kao prihvatljive investicije kroz ovaj javni poziv definisane su adaptacija postojećih objekata za preradu i nabavka i ugradnja namjenske, nove opreme za čuvanje, preradu i pakovanje proizvoda.

“Podržaće se nabavka samo nove opreme i uređaja, a neće se podržati nabavka polovne opreme i materijala, obrtni troškovi, troškovi nastali plaćanjem carina, operativni troškovi, kupovina ili zakup zemljišta...”, piše u pozivu.

I. I.

Bonus video: