"traže stabilnost i predvidljivost"

Rajzing Rajnke: SAD i Crna Gora pokrenuće ekonomski dijalog, postoji interesovanje američkih investitora

"Dugoročno gledano, svaka nova investicija podrazumijeva nova radna mjesta, razvoj infrastrukture, dodatne prihode i bolji životni standard građana Crne Gore"

21532 pregleda 12 komentar(a)
Foto: AmCham Montenegro
Foto: AmCham Montenegro

Sjedinjene Američke Države i Crna Gora će u narednim mjesecima pokrenuti bilateralni ekonomski dijalog, produbljujući saradnju na trgovinskim i investicionim poljima kako bi se stvorile nove mogućnosti za ulaganja američkih preduzeća. Angažovanje privatnog sektora u ovim radnim grupama biće najvažnije za uspjeh dijaloga, a AmCham je jedan od ključnih partnera u ovom procesu, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke na događaju upriličenom uoči Sjednice Generalne skupštine AmCham Montenegro.

Govoreći o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori, posebno se osvrnula na blagodeti koje je članstvo u NATO donijelo Crnoj Gori.

"Nije tajna da investitori traže stabilnost i predvidljivost. Dugoročno gledano, svaka nova investicija podrazumijeva nova radna mjesta, razvoj infrastrukture, dodatne prihode i bolji životni standard građana Crne Gore. Sve to utiče i na status Crne Gore na međunarodnoj sceni. Investitori postaju radoznali jer žele da saznaju što više o novim tržištima i novim mogućnostima", kazala je Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz Američke privredne komore (AmCham Montenegro) ambasadorka je navela da postoji povećano interesovanje američkih investitora za projekte i ulaganja u Crnoj Gori te da najviše poslovnih mogućnosti prepoznaju u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede.

Takođe, istakla je značaj razvoja preduzetništva, digitalne ekonomije i uopšte transparentnog poslovnog okruženja za prosperitet crnogorskih građana.

Džudi Rajzing Rajnke
foto: AmCham Montenegro

"Nastavićemo da podstičemo Vladu Crne Gore da ostane na evroatlantskom kursu - da sprovede konkretne reforme u cilju poboljšanja poslovne klime, smanjenja korupcije i jačanja institucija", poručila je ambasadorka.

U razgovoru sa ambasadorkom, predsjednik Upravnog odbora AmCham-a Nikola Tripković poručio je da će AmCham uvijek biti fokusiran na razvoj.

"Cijenimo doprinos ambasade SAD-a za dalje poboljšanje crnogorskog poslovnog okruženja kako bismo privukli više američkih investicija. Zato AmCham Montenegro ostaje posvećen svojoj misiji i vrijednostima, čvrsto vjerujući da samo transparentno i predvidljivo poslovno okruženje, zasnovano na vladavini prava, može privući nove ugledne investitore, ali i motivisati postojeće da ostanu u Crnoj Gori", kazao je Tripković.

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine AmCham Montenegro za članove Upravnog odbora izabrani su Katarina Bulatović, individualni član komore, Luka Popović iz BDK Advokati, Nenad Novović iz kompanije Amplitudo i Sava Laketić iz PricewaterhouseCoopers, dok su reizabrani članovi Predrag Lešić iz kompanije doMEn i Sanja Ćalasan iz Pivare Trebjesa.

Šest članova će, zajedno sa postojećom članicom borda Svetlanom Vuksanović iz kompanije Philip Morris Montenegro, započeti svoje nove mandate 1. avgusta 2021.

Preporučujemo za Vas