Tajnim glasanjem do predsjednika Privredne komore

Prijave dostavili Vojin Žugić, Nikola Tripković, Budimir Raičković, Boris Spalević i Srđan Pupovac

19780 pregleda 11 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Upravni odbor Privredne komore (PKCG) sjutra bi trebalo da utvrdi konačni spisak kandidata koji su ispunili uslove konkursa za imenovanje predsjednika komore i da ih dostavi Skupštini te organizacije koja treba da izabere kandidata do kraja ovog mjeseca.

Za ovu poziciju, kako je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u PKCG, prijavili su se vlasnik kompanije “Stadion” Vojin Žugić, izvršni direktor kompanije “Coca-Cola HBC Crna Gora” i predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori Nikola Tripković, predsjednik Asocijacije menadžera Budimir Raičković, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore Boris Spalević i ekonomista Srđan Pupovac.

Konkurs za dostavljanje prijava istekao je 16. jula, a Skupština PKCG je na elektronskoj sjednici koja je održana u ponedeljak donijela odluku o načinu glasanja. “Vijesti” imaju uvid u tu odluku. Iz PKCG je zvanično saopšteno da se prijavilo pet kandidata.

“Ako je za predsjednika Komore predložen jedan kandidat, izbor se, po pravilu, vrši javnim glasanjem. O zahtjevu za tajno glasanje odlučiće predsjednik Skupštine Komore. Ako je za predsjednika Komore predloženo dva ili više kandidata, izbor se vrši tajnim glasanjem. Ako se odlučuje tajnim glasanjem, glasa se glasačkim listićima”, piše u odluci.

Odlukom je definisano da se za predsjednika izabere kandidat koji je u prvom krugu glasanja dobio većinu glasova prisutnih članova Skupštine, a ako predloženi kandidat, ili niko od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova, postupak izbora se ponavlja.

“U ponovljenom postupku izbor se vrši između dva kandidata koji su u prvom krugu glasanja dobili najveći broj glasova, odnosno između više kandidata koji su dobili najveći jednaki broj glasova. Ako i u drugom krugu glasanja nijedan od kandidata ne dobije većinu, glasanje se ponavlja na način da glasaju svi članovi osim predsjednika Skupštine. Nakon što se izbroje glasovi, predsjednik Skupštine Komore glasa javno. Ako i nakon javnog glasanja predsjednika Skupštine Komore nijedan od kandidata ne dobije većinu, izabraće se kandidat za kojeg je glasao predsjednik Skupštine, primjenjujući pravilo jačeg glasa”, navodi se u odluci.

Kandidat za predsjednik moraće da ima 10 godina radnog iskustva u privredi i da dostavi program rada te organizacije za period od četiri godine. To je ključna novina u konkursu za ovu poziciju u odnosu na prethodni oglas iz 2017. godine kada se tražilo od kandidata da ima pet godina iskustva u privredi, dok program rada nije tražen.

Vlastimir Golubović je podnio ostavku na mjesto predsjednika PKCG 15. juna zbog, kako je objasnio, želje da pomogne Komori i oslobodi je hipoteke politizovanosti koja joj je, “iako nepravedno i neosnovano, ipak nametnuta”. On je rekao i da ne može “kao čovjek i privrednik” dozvoliti da odnos Vlade prema PKCG postane hipoteka koja će usporavati razvojne i ekonomske procese u crnogorskoj privredi. On je na tu poziciju izabran u decembru 2017. godine na period od četiri godine.

Žugić je kandidat tvrdog krila DPS-a koji želi da zadrži ovo poziciju. Žugić je 2018. godine bio u vrhu liste DPS-a na lokalnim izborima u Podgorici 2018.

Vlada Crne Gore, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, na toj poziciji želi da vidi Tripkovića, a u dijelu privrednih krugova se postavlja pitanje kako će neko ko je zastupnik stranog kapitala u Crnoj Gori zaštititi domaće proizvođače.

Vlada Crne Gore, prema pouzdanim informacijama "Vijesti", na poziciji Predsjednika Privredne komore želi da vidi Nikolu Tripkovića, a u dijelu privrednih krugova se postavlja pitanje kako će neko ko je zastupnik stranog kapitala u Crnoj Gori zaštititi domaće proizvođače

Javnost, a ne samo PKCG, treba da čuje šta su predlozi kandidata

Kandidat za predsjednika PKCG Boris Spalević “Vijestima” je juče kazao da treba da se organizuje TV duel kako bi svi kandidati mogli da se predstave.

“Prvi put ove godine PKCG je postavila uslov da kandidat za predsjednika pored svog decenijskog iskustva u privredi podnosi i program rada za period od četiri godine, ali nije definisano na koji način se i kome program predstavlja, pa smatram da opravdano izlazim sa ovim predlogom. On može imati svoju težinu, a nadasve i potrebu, jer svaki kandidat ima svoju viziju daljeg kretanja, smjernica i aktivnosti PKCG. Smatram da ocjene programa pored Upravnog odbora PKCG trebaju čuti i privrednici i javnost Crne Gore”, kazao je Spalević.