Konjević pisao Bečiću: Zbog spore reakcije Vlade i Parlamenta plaćamo najskuplje gorivo, zakažite hitnu sjednicu

Istakao je da o Zakonu koji je skoro pola godine u proceduri vladajuća koalicija DF - Demokrate - URA ne želi da raspravlja, kako na plenarnoj sjednici tako ni na matičnom Odboru za ekonomiju, a da se ni Vlada ne bavi ovim problemom

10957 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Konjević, Foto: Savo Prelević
Konjević, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Socijaldemokratske partije i poslanik u Skupštini Crne Gore Raško Konjević obratio se predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću sa zahtjevom da zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Kako se navodi u pismu koji je uputio Konjević. navedinim prijedlogom predviđeno je smanjenje akciza na gorivo za 15 odsto čime bi se značajno uticalo na očuvanje standarda građana, privrednici dobili konkurentnije uslove poslovanja, a kreirao bi se i mehanizam koji bi zaštitio građane i privredu od cikličnog enormnog rasta cijena.

Konjević je kazao da je ovaj Prijedlog SDP predložila prije više od tri godine, a obnovila u januaru ove godine.

"Jer smo uvjereni da akciznom politkom koju je uvela prethodna, a nastavila ova vlast, teret oporezivanja pada na obične građane, malu privredu i penzionere, umjesto na one koji imaju više, žive bolje. Akcize, naime, učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 0.55 euro centa po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21 odsto PDV-a, što čini skoro 60 odsto ukupne cijene goriva. Za jedan litar goriva koji, nakon jedanaestog poskupljenja za pola godine iznosi 1,42 eura, država od građana uzima, za akcize i PDV, ukupno 0,85 eura. To je nedopustivo visok iznos, među najvećim u regionu i Evropi", rekao je Konjević.

Istakao je da o Zakonu koji je skoro pola godine u proceduri vladajuća koalicija DF - Demokrate - URA ne želi da raspravlja, kako na plenarnoj sjednici tako ni na matičnom Odboru za ekonomiju, a da se ni Vlada ne bavi ovim problemom.

"Cijene goriva, u mandatu ove Vlade, su porasle za oko 20%, a građani, zbog spore i neadekvatne reakcije Vlade i Parlamenta, plaćaju po najskupljim cijenama sve vrste goriva u odnosu na većinu regionalnih država. Dosljedno zalaganje za promjenu ovakve štetne akcizne politike daje nam za pravo da od Vas zatražimo sazivanje sjednice, u hitnom postupku, kako bi ovaj zakon bio razmatran jer je već sada izvjesno da je uvećanje cijena energenata ključno doprinijelo povećanju cijena namirnica, roba i usluga čime se dodatno urušava životni standard, a posebno onih koji su ostali bez posla u zadnjih šest mjeseci, a njih je skoro 10 hiljada", piše u pismu Bečiću.

Pozvao je Bečića da sazove sjednicu kako građani ne bi došli u situaciju da, ekonomski iznureni dugotrajnom epidemijom koronavirusa, plaćaju i najskuplje ulje, mlijeko, hljeb, prevoz i drugu robu i usluge u odnosu na regiolni prosjek.

"Crna Gora je Ustavom definisana kao država socijalne pravde, a upravo zakonski predlozi poput ovog mogu predstavljati temu oko koje je u našem društvu moguće postići visok stepen saglasnosti. Vlada i Skupština su u obavezi da svojim mjerama zaštiti zivotni standard građana. Svaki četvrti građanin ne radi, a uz ovakav rast cijena, najozbiljnije se ugrožava socijalni položaj građana koji zahtijeva brzu reakciju Vlade i Skupštine koje, nažalost, do sada, izostaju", zaključuje se u pismu.

Bonus video: