Razvoj ruralnog turizma: Za izradu strategije stigle četri prijave

Strategija će biti izrađena u saradnji sa ministarstvima turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja, turističkom privredom, opštinama i zainteresovanim grupama civilnog sektora
282 pregleda 0 komentar(a)
brezna, Foto: Ivan Petrušić
brezna, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.11.2017. 18:44h

Firme Zavita, CEED Consulting, E3 i konzorcijum Redasp-plan dostavili su ponude za izradu Strategije ruralnog razvoja.

Tender za izradu tog dokumenta, koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, završen je 14. novembra.

Zavita je iz Slovenije, dok su tri ostala ponuđača iz Podgorice. Iz Ministarstva turizma “Vijestima” je juče rečeno da će komisija u naredih 10 do 15 dana vrednovati ponude i odlučiti ko će raditi strategiju.

Iz resora, kojim rukovodi Pavle Radulović, ranije su objasnili da ruralni turizam može biti značajan pokretač razvoja seoskih područja u Crnoj Gori, ali i ujednačenja regionalnog razvoja.

“Evidentno je sve veće interesovanje turista za sjever Crne Gore, pa se očekuje da ova Strategija pomogne u stvaranju uslova za dodatno podsticanje ovog trenda. Današnje tržište ruralnog turizma u Evropi ima kapacitet od oko 200.000 smještajnih objekata sa preko 2 miliona ležajeva. Smještaj u ruralnim područjima Evrope generiše oko 12 milijardi eura direktne godišnje potrošnje, dok taj iznos dostiže i 26 milijardi za kompletnu potrošnju u ruralnom turizmu”, kazali su iz ministarstva turizma.

Strategija će biti izrađena u saradnji sa ministarstvima turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja, turističkom privredom, opštinama i zainteresovanim grupama civilnog sektora.

Pored definisanja strateških ciljeva za razvoj ruralnog turizma, tom Strategijom definisaće se i najvažniji turistički proizvodi za razvoj tog sektora, mjere i aktivnosti za razvoj proizvoda, marketing i kvalitativno poboljšanje ponude i usluge, razvoj ljudskih resursa i organizacionu strukturu.

U prvih osam mjeseci 2017. godine u opštinama na sjeveru Crne Gore u kolektivnom smještaju boravilo je preko 56.000 turista što predstavlja povećanje od 14 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Ostvareno je 118.000 noćenja, što predstavlja povećanje od 16 odsto.

Samo tokom prvih osam mjeseci ove godine opštine na sjeveru Crne Gore posjetio je isti broj turista kao za cijelu 2014, dok je noćenja više nego za cijelu tu godinu.

Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) definiše da „Ruralni turizam proizilazi iz želja turista da pronađu mir u ruralnim područjima, daleko od modernih, bučnih i prometnih turističkih destinacija. Takođe, ljubitelji ovog vida turizma su svi oni koji žele da ostvare kontakt sa ruralnom sredinom i domaćinima, na autentičan način“.

Turistički proizvod ruralnog turizma sadrži nekoliko segmenata ponude koja obuhvata seoska domaćinstva, poljoprivredna gazdinstva, lokalnu kulturu (manifestacije, folklor, etnologiju), turizam orijentisan na prirodu.