Ana Đukanović i Plantaže odgovorili na tužbu: Obradović i Ivanović nisu stručni za briket

Fabrika briketa je svečano otvorena u julu 2011. ali nikad nije proradila niti u Plantompu proizvela kilogram briketa za grijanje. Ročište je prethodno pola godine odlagano zbog neuredne dostave poziva svjedocima, a ni juče se nijesu pojavili Obradović, ni Ivanović, koji je prema riječima njihovog advokata Nikole Martinović bio van zemlje
584 pregleda 3 komentar(a)
Dušan Kankaraš, Verica Maraš, Foto: Zoran Đurić
Dušan Kankaraš, Verica Maraš, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.11.2017. 18:34h

OMP Engineering žele da izađu iz posla u fabrici za proizvodnju briketa Plantomp “zbog promašaja u samoj tehnologiji i opremi” koju su uvezli, kazala je izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš svjedočeći juče u u Privrednom sudu u sporu po tužbi OMP-a koja traži od Plantaža oštetu od šest miliona eura zbog propalog posla.

Maraš, koja je bila i predsjednice Upravnog odbora Plantompa, navela je da ni na jednoj sjednici odbora niko nikada nije pominjao razlog “da bi nedostatak sirovine natjerao OMP da izađe iz ovog posla”. Ugovorom su se Plantaže obavezale da godišnje Plantompu dopremaju 10.000 tona orezovine (lozovine), ali proizvodnja briketa nikada nije ni startovala već je samo 16-17 šlepera sirovine odvezeno u Brčko (BiH) gdje je prerađena u skuplji priozvod - briket za roštilj, koji je potom opet vraćen u Crnu Goru i prodavan u marketima Volia.

Glavni vlasnici OMP Engineeringa prvobitno sa po 30 odsto bili su bivši direktori Telekoma, Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, kao i sadašnji ministar odbrane, Predrag Bošković, koji je kasnije svoj udio prodao ili prepustio Obradoviću.

Oni od Plantaža tužbom traže dva miliona eura za naknadu štete na ime ulaganja u fabriku briketa, koju su gradili zajedno sa Plantažama, i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti.

Plantaže kontratužbom traže odštetu za svoj ulog u fabrici koja nikada nije proradila, a čiju su iznos ostavili vještacima da procijene.

Fabrika briketa je svečano otvorena u julu 2011. ali nikad nije proradila niti u Plantompu proizvela kilogram briketa za grijanje. Ročište je prethodno pola godine odlagano zbog neuredne dostave poziva svjedocima, a ni juče se nijesu pojavili Obradović, ni Ivanović, koji je prema riječima njihovog advokata Nikole Martinović bio van zemlje.

Nedolazak ova dva svjedoka izazvao je revolt kod advokatice Plantaža Ane Đukanović koja je sudu ukazala da “ova dva svjedoka izbjegavaju saslušanje sa željom da se ovaj sudski postupak odugovlači”.

“Pravda je spora, ali dostižna”, naglasila je advokatica Plantaža.

Advokat Martinović tvrdi da njegovi klijenti ni ovaj put nijesu dobili uredni poziv za ročište. On je najavio mogućnost da se tokom ročišta ipak pojavi Obradović, koji je prema njegovim riječima bio zauzet nastavničkim vijećem na fakultetu, ali se on do kraja jučerašnjeg ročište ipak nije pojavio u Privrednom sudu.

Martinović tvrdi da Plantaže nijesu bile u stanju da obezbijede minimalnu dogovorenu isporuku sirovine u iznosu od 10.000 tona godišnje zbog čega je projekat propao jer “u takvim uslovima bilo koja tehnologija nema svrhe”.

Đukanović je pozvala sudiju da nađe način kako bi se omogućilo prisustvo Obradovića i Ivanovića u sudnici da objasne pitanje promašene tehnologije za fabriku, a što je kako smatra ključni razlog zašto fabrika ne radi.

“Moramo pitati 'istaknute stručnjake', kako su to za sebe naveli, kako je moguće da su mogli da promaše tehnologiju. Dužni su da saopšte gdje su postavili te mašine”, istakla je Đukanović.

Ona je objasnila da Plantaže troše dodatna sredstva kako bi se održavala sirovina te da njeno odlaganje u vinogradu predstavlja opasnost u ljetnjim mjesecima zbog mogućeg požara. Maraš je potvrdila je postojanje tog problema i naglasila da se radi “o ekološkoj bombi u Podgorici”.

Sudija Blažo Jovanić uvažio je zahtjeve tužioca i odredio da se do narednog ročišta, 22. februara, obavi finansijsko i mašinsko vještačenje u ovom predmetu.

Pored Ivanovića i Obradovića, koje će sud ponovo pozvati da svjedoče, kao svjedok pozvan je izvršni direktor Plantompa Petar Šćepanović.

Kankaraš i Maraševa tvrde da mašine OMP-a nijesu valjale

Direktor voćarske i vinarske proizvodnje Plantaža Dušan Kankaraš rekao je das u im svi ljudi od struke saopštili da uvezeni tehnološki sistem ne može da funkcioniše, odnosno, da su mašine spojene sa nespojivom opremom.

“Dio repariranih mašina uvezli su iz BiH (Brčko) i jedan novi dio presa iz Danske. Tek kad je sistem tehnologije propao, potegli su pitanje nedostatka sirovine”, tvrdi Kankaraš koji je bio član Upravnog odbora Plantompa ispred Plantaža.

On tvrdi da su Plantaže godišnje mogle obezbjeđivati oko 10.000 tona sirovine (lozovine, otpadata od obrezanih stabala bresaka i dr.) neophodnu za proizvodnju briketa.

Kankaraš i direktorica Verica Maraš su istakli da ni mašine balerke (traktori) koje je uvezao OMP, a potom otkupile Plantaže nijesu bile adekvatne jer su zahvatale površinu od svega 60 cm, dok je dužina reda u vinogradu 2,6 m, tako da je na površini uvijek ostajalo 20-30 odsto orezanog otpada.

Pored Kankaraša i Maraševe, juče su pred sudom svjedočili i radnici Plantaža Goran Brnović i Ozren Radončić.

Bonus video: