Bivši radnici Rudnika boksita traže 15 zarađenih plata i rješenje problema radničkog placa

Bivši radnik Boksita Rašo Čivović je podnio krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg i sadašnjeg stečajnog upravnika tog preduzeća Zdravka Cicmila i Mladena Markovića zbog prodaje upravne zgrade i “sumnje da je u pitanju dil kako bi se od prodaje upravne zgrade naplatila firma Vagonimpex iz Mađarske” za koje sumnja da su “nikšićki Mađari”

5905 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Grupa bivših radnika Rudnika boksita protestovala je danas ispred Privrednog suda i zatražila isplatu 15 zarađenih plata iz perioda prije stečaja.

Oni su od nadležnih tražili i da se riješe problemi u vezi sa prodajom upravne zgrade preduzeća i promjene vlasnika radničkog placa u Nikšiću.

Predstavnik bivših radnika Vitomir Krulanović rekao je novinarima da niko iz Privrednog suda nije htio da ih primi na razgovor.

"Ovo je sramno od Privrednog suda. Mi smo ovdje došli da tražimo naša prava. Da se sudijama duguje 15 plata naplatili bi ih za jedan dan, a mi koji smo ih krvnički zaradili u jamama i rudokopima, ne možemo da ih dobijemo", kazao je Krulanović.

Apelacioni sud je u septembru prošle godine vratio na ponovno odlučivanje zahtjev bivših radnika Rudnika boksita da im se potraživanje za zarade, iz trećeg prebaci u prvi isplatni red.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je u martu rješenje kojim je potraživanja 237 bivših radnika od 1,4 miliona eura svrstao u prvi isplatni red.

Rudari zahtijevaju izmirenje neisplaćenih zarada od prodaje upravne zgrade za koju je neuspješno raspisivano nekoliko oglasa za prodaju.

Bivši radnik Boksita Rašo Čivović je podnio krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg i sadašnjeg stečajnog upravnika tog preduzeća Zdravka Cicmila i Mladena Markovića zbog prodaje upravne zgrade i “sumnje da je u pitanju dil kako bi se od prodaje upravne zgrade naplatila firma Vagonimpex iz Mađarske” za koje sumnja da su “nikšićki Mađari”.

Krulanović je rekao da su njihove neizmirene zarade "držane u fioci 18 mjeseci".

"To smo dobili na Apelacionom sudu i vratilo se ponovo Privrednom sudu. Gdje je novac, možda ga je maca pojela? Kad je Uniprom kupio Rudnike boksita kupio je kompletnu imovinu, da bi Privredni sud vratio upravnu zgradu, ne znam zašto, za 1,6 miliona eura. Nas ne interesuje upravna zgrada, već tih 1,6 miliona", kazao je Krulanović.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića preuzelo ih je 2016.

Rudarski inženjer, Jelica Kovačević, koja je 26 godina radila u jami, kazala je da joj je bilo obećano da će dobiti stan, ali da je ostala bez krova nad glavom jer je plac, koji je pripadao radnicima, sada pod sporom.

"Nijesu nam dali otpremnine, a trebalo je da dobijemo od deset do 13 hiljada eura, uzeli su nam plac, koja je bila naša imovina i koji je trebalo da podmiri nas ostale", kazala je Kovačević.

Plac ispod Trebjese, koji je pripadao Samostalnom sindikatu Boksita, u martu 2017. godine preuzela je firma Ambijent AGM iz Rožaja za dug od skoro 172 hiljade eura. Riječ je o kompaniji koja je svojevremeno, za potrebe sindikata, projektovala stambeni blok od deset zgrada koje na toj lokaciji nikada nijesu izgrađene. Postavljen je samo kamen temeljac, 2008. godine, a bivši radnici čekaju reakciju Specijalnog tužilaštva jer tvrde da je plac, od čije je prodaje trebalo da se naplate, nezakonito prešao u ruke firme Ambijent. Tako je i nastalo inicijalno potraživanje rožajske firme koje je sa kamatama poraslo na pomenuti iznos.

Ta firma je u aprilu ove godine plac prodala kompaniji Vector System Security.

Procijenjena vrijednost placa od oko 18,7 hiljada metara kvadratnih je skoro 1,8 miliona eura.

Bivši radnici su kazali da oni koji 2010. godine nijesu mogli otići u penziju, kao dio njihovih kolega dobili su umanjene penzije.

Primile ih savjetnice Abazovića

Nakon protesta ispred Privrednog suda bivši rudari su se okupili ispred zgrade Vlade. Njihovi predstavnici primljeni su na razgovor u Kabinet potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Bivši radnici očekuju da će ih uskoro na razgovor pozvati i Abazović, koji danas ima obaveze u Skupštini.

“Zahvaljujemo se gospodinu Dritanu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade, što nam je omogućio od njegovih savjetnika da nas oni prime, mi smo iznijeli naše probleme i ostavili brojeve telefona, nadamo se u skorije vrijeme da će on nas lično pozvati”, rekla je bivša radnica Boksita Stojna Pavićević.

Bonus video: