naplaćen veći dio iznosa

Novac od eksproprijacije za poreski dug

Opština Tivat uspjela da naplati od državne firme Montepranzo dio poreskog duga u iznosu od 638,88 hiljada

9545 pregleda 3 komentar(a)
Firma godinama ništa ne proizvodi:Zemljište firme Montepranzo, Foto: Siniša Luković
Firma godinama ništa ne proizvodi:Zemljište firme Montepranzo, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat je nakon niza godina, uspjela da naplati dio duga državne poljoprivredne kompanije Montepranzo-Bokaprodukt po osnovu poreza na nepokretnosti.

„Vijestima“ je iz opštinskog Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode potvrđeno da je naplaćen veći dio iznosa poreskog duga zaključno sa 2016. godinom.

„Dugovanje na 21. jul ove godine po osnovu poreza na nepokretnost iznosi 690,98 hiljada eura i to je zaključno sa 2016. godinom, dok je za period od 2017. do ove godine postupak zaduženja u toku, a sve shodno zakonskim okvirima za njegovo izvršenje. Posljednje plaćanje kompanije prema Opštini Tivat, po ovom osnovu je bilo u 2020. u iznosu od 638,88 hiljada od čega je 303,39 hiljada uplatom, dok je ostatak od 335,49 hiljda namiren kroz prinudnu naplatu“, rekli su u Sekretarijatu.

Za period do kraja 2016. ostalo je nenaplaćeno još oko 52.000 eura dospjelog poreza na nepokretnosti Montepranza.

Na pitanje što je do sada Opština Tivat preduzela da naplati dospjela potraživanja od kompanije iz Sekretarijata su saopštili da je Opština „shodno zakonskim mogućnostima, pokrenula postupak prinudne naplate kao i upisivanja hipoteke na nepokretnosti koje su u vlasništvu pomenute kompanije”.

Montepranzo gazduje sa skoro milion kvadrata nekadašnjeg poljoprivrednog zemljišta u Mrčevcu, uz jadransku magistralu preko puta tivatskog aerodroma. Ova nekada vrlo uspješna firma koja je proizvodila velike količine vinskog grožđa, povrća i voća i izvozila u inostranstvo svježe cvijeće iz svojih staklenika, proteklih je godina uništena. To iz razloga što su bivše vlasti željele da umjesto poljopriovrede, razvijaju turističko-nekretninski biznis.

Bivše državne i lokalne vlasti u Tivtu predvođene DPS-om su prije 10-ak godina zvaničnu namjenu nekadašnjih povrtanjaka, vinograda i voćnjaka kod aerodroma, u planskoj dokumnetaciji iz poljoprivredne, promijenile u građevinsku kako bi na tom mjestu realizovale stambeno-nekretninski poduhvat, prvo holandskog biznismena Krisa Libreksa, a potom DPS-u bliskog biznismena Jovana Gvozdenovića - Džona Kenedija da se tu gradi veliko golf igralište i stambeni rizort.

Propala ideja za golf igralište

Kenedi je isplanirao rizort s gradskim bedemima i imitacijom starih kamenih zgrada i u promotivnim materijalima ga nazivao “Starim Tivtom”. Planovi Kenedijeve kompanije „Boka Grupa“ su propali pa „Stari Tivat“ i golf igralište uz njega nijesu nikli na zapuštenim nekadašnjim oranicama i uz obale dva manja vještačka jezera koja su ovdje ranije izgrađena za navodnjavanje usjeva.

Montepranzo se, uprkos propasiti ideje o gradnji golf igrališta, nije vratio poljoprivrednoj proizvodnji. Dio parcela koje su formalno u njegovoj svojini već četiri godine ustupa na besplatno korišćenje Komunalnom preduzeću Tivat. Na te parcele kroz restituciju, pretenduju porodice brojnih građana Tivta kojima je to zemljište za male pare oduzimano 50-ih godina prošlog vijeka u korist firme. Na dijelu tih površina prošle godine su Komunalno i Opština Tivat kojima je tada još rukovodio DPS, dozvolili ogromnu devastaciju, jer su pustili kompaniju Regionalni vodovod, na čijem je čelu tada bio visoki funkcioner DPS-a Goran Jevrić, da nekadašnje povrtnjake i voćnjake mimo zakona, zatrpa sa skoro 15 hiljada kubika iskopa i građevinskog šuta od izgradnje cjevovoda za opštinu Herceg Novi.

Montepranzo je prošle godine iz državnog budžeta dobio više od dva miliona i to na ime eksproprijacione naknade za zemljište uz trasu Jadranske magistrale, a koje je potrebno za njeno planirano pretvaranje u saobraćajnicu bulevarskog tipa sa četiri trake na potezu od Tivta do Jaza.

Prema izvještaju menadžmenta te firme, objavljenom na sajtu Uprave prihoda i carina, za eksproprisane četiri parcele ukupne površine 67.083 kvadratnih metara Montepranzu 21. septembra prošle godine, uplatila 2.07 miliona eura. To znači da kvadrat zemljišta koje firma knjigovodstveno vodi je nabavila po cijeni od 1,57 eura za kvadrat, a država lani kao eksproprisano građevinsko zemljište platila po cijeni od 31 euro za kvadrat. Od toga novca, prvog kojeg je Montepranzo prihodovao godinama unazad (firma odavno ne obavlja svoju osnovnu djelatnost – poljoprivrednu proizvodnju) Opština Tivat u kojoj je lani promijenjena vlast, pa je upravu koalicije DPS-SD-HGI, zamijenila nova lokalna uprava koalicije građanskih listi NP-BF-GB koja je uspjela da naplati dio dugogodišnjih potraživanja od Montepranza na ime poreza na nepokretnosti.

Montepranzo je prošle godine iz državnog budžeta dobio više od dva miliona i to na ime eksproprijacione naknade za zemljište uz trasu Jadranske magistrale, a koje je potrebno za njeno planirano pretvaranje u saobraćajnicu bulevarskog tipa sa četiri trake na potezu od Tivta do Jaza.

Preporučujemo za Vas