Stijović: Uvoz hrane nekontrolisan i zavisi od trgovinskih lanaca

Država za sada ne zna sa koliko poljoprivrednog neobrađenog zemljišta raspolaže

15091 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Stijović, Foto: Boris Pejović
Stijović, Foto: Boris Pejović

Uvoz hrane je prilično nekontrolisan i zavisi od trgovinskih lanaca, ocijenio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

On je u emisiji Radija Crne Gore Nedjeljom o selu i poljoprivredi kazao da je turistička sezona vrijeme kada se više uvozi hrane, ali se i više proda domaćih poljoprivrednih proizvoda.

"Poređenja radi u 2019. godini uvezeno je više od 500 miliona eura hrane i to je naša stvarnost. Kada je turistička sezona brojke drastično rastu, ali se, s druge strane, poveća i prodaja svih domaćih poljoprivrednih proizvoda. Ove sezone dobro je rodio krompir, kao i lubenica i povećan je izvoz i nema poteškoća, kada je riječ o višku”, naveo je Stijović.

On je kazao da se očekuje višak u proizvodnji paradajza, jer naši poljoprivrednici, kada osjete dobar plasman, enormno povećaju proizvodnju, pa iduće sezone kada nastupi težak period za prodaju traže pomoć resornog ministarstva, prenosi portal RTCG.

Da bi se proizvodilo dovoljno hrane, treba obezbijediti i zemljište.

Država, kako je naveo, za sada, ne zna sa koliko poljoprivrednog neobrađenog zemljišta raspolaže.

"U proceduri smo sa izradom programa koji bi trebalo da obuhvati sve te površine, jer su neke parcele zarasle, dok druge nijesu obradive. Hiljade hektara su livade, a ove godine zbog suše biće i nestašice kabaste stočne hrane", objasnio je Stijović.

Brzo će i jesen kada treba obezbijediti siguran otkup tržnih viškova jagnjadi.

Stijović je kazao da se sastao sa predstavnicima udruženja penzionera i da je dogovoren otkup od 13,65 hiljada komada.

Bonus video: