Formirana radna grupa za izradu predloga Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima

MEK: Napokon pravda za radnike iz rudarske i metalske industrije

"Ovi radnici su godinama bili eksploatisani i izigrani od strane prethodne Vlade koja ih je diskriminisala i grubo kršila prava koja im garantuje Ustav, dok su više puta najavljivali rješavanje njihovog problema", naveli su iz ministarstva

25789 pregleda 457 reakcija 56 komentar(a)
Milatović, Foto: Mediabiro
Milatović, Foto: Mediabiro

Ministar ekonomskog razvoja (MEK) Jakov Milatović inicirao je formiranje Radne grupe za izradu predloga Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije, koju čine predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i predstavnici Ministarstva finansija.

Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, kako je saopšteno iz MEK, daće osnovu za izmirenje obaveza prema bivšim radnicima društava Kombinat aluminijuma Podgorica, Prerada Podgorica, Kovačnica Podgorica, Rudnici boksita Nikšić, Metalac Nikšić, Fabrika elektroda Piva Plužine.

Zakonom će, kako se navodi, biti precitizirani kriterijumi, rokovi i dinamika isplate otpremnina tim bivšim radnicima. Osnovni cilj koji će se postići tim zakonskim rješenjem, ističu iz MEK, jeste da se obezbijedi jednakost svih grupa bivših radnika, na način što će otpremnine dobiti svi radnici iz sektora rudarske i metalske industrije.

U Ministarstvu smatraju da su navedeni radnici "godinama bili eksploatisani i izigrani" od strane prethodne Vlade koja ih je "diskriminisala i grubo kršila prava koja im garantuje Ustav", dok su više puta najavljivali rješavanje njihovog problema.

„Kako smo ovu godinu proglasili godinom socijalne pravde, ispravljanje nepravdi činjenih tri decenije ka ovim i drugim radnicima pokazuje spremnost ove Vlade da ispuni obećanje koje je koje je dala pa će pravda napokon biti zadovoljena za više od 650 bivših radnika koji su zbog pokretanja stečajnog postupka bili primorani da napuste svoja radna mjesta. Ovi radnici i njihove porodice koje je prethodna vlast dovela na rub egzistencije na ovaj način će biti u situaciji da nakon mnogo godina poboljšaju svoj socijalni i ekonomski položaj”, kazao je Milatović.

Iz MEK su poručili da će Vlada i u narednom periodu nastaviti da ispunjava svoja obećanja i da se bori za dostojanstvo i prava svakog radnika, za socijalnu jednakost i za status radnika kao partnera u drustvenoj proizvodnji.

Preporučujemo za Vas