Nauči od njih: Miloš i Aleksandar znaju sve o biznis planovima i projektima

Čime god da se bavite, vrlo je vjerovatno da ćete u nekom trenutku morati da budete uključeni u pravljenje biznis plana ili pisanje projekta i upravljanje projektnim aktivnostima. Zato što znamo koliko to može da zvuči zastrašujuće na početku, kroz dva video predavanja u sklopu Coca-Cola podrška mladima programa obradili smo upravo ove dvije teme.

38431 pregleda 148 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Coca-Cola HBC Crna Gora
Foto: Coca-Cola HBC Crna Gora

Znate li kako da napišete biznis plan? A da li ste se okušali u pisanju projekta?

Čime god da se bavite, vrlo je vjerovatno da ćete u nekom trenutku morati da budete uključeni u pravljenje biznis plana ili pisanje projekta i upravljanje projektnim aktivnostima. Zato što znamo koliko to može da zvuči zastrašujuće na početku, kroz dva video predavanja u sklopu Coca-Cola podrška mladima programa obradili smo upravo ove dvije teme. U narednim redovima od predavača na programu, Miloša Vukovića, izvršnog direktora konsultantske kuće Fidelity Consulting i Aleksandra Janičića, menadžera za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu, saznaćemo sve što je potrebno o biznis planovima i projektima.

Biznis plan – zašto nam je toliko važan?

„Prije nego što krenemo u odvažnu avanturu kreiranja sopstvenog biznisa, potrebno je da značajan dio vremena posvetimo dobroj pripremi i objektivnoj analizi. Važno je sagledati sve aspekte biznisa iz pozicije neutralnog posmatrača - krajnjeg korisnika vašeg proizvoda ili usluge. Posebno je važno da i prilikom izrade prvog biznis plana dosta pažnje usmjerimo na planiranje i prilagođavanje biznisa na česte izmjene okolnosti“, navodi Miloš i dodaje kojih je to osam razloga zbog kojih nam treba odličan biznis plan

  • Testiranje naše poslovne ideje
  • Razumijevanje ukupnog poslovnog konteksta
  • Pravilno postavljanje ključnih tačaka prekretnice našeg biznisa
  • Otkrivanje mnogo podataka o tržištu i pozicioniranje proizvoda/usluge
  • Obezbjeđivanje adekvatnog nivoa finansiranja
  • Privlačenje najboljih ljudi
  • Praćenje poslovanja po mjerljivim indikatorima
  • Priprema planova za nepredviđene situacije.

Prema njegovim riječima, biznis plan će pomoći da razumijemo kako da zadovoljimo potrebe svojih kupaca. „Biznis plan treba da počnete sa izvršnim rezimeom, u kojem opisujete ideju i budućnost biznisa. Slijedi biznis koncept, koji treba da dokaže da su vaš proizvod/usluga održivi i da zadovoljavaju potrebe klijenata u dužem vremenskom periodu. Naredni segment je analiza tržišta i konkurencije, koja će vam pomoći da se pravilno pozicionirate“, objašnjava Miloš.

Važni elementi biznis plana su i organizacija i menadžment, marketing plan, finansijski plan i scenario analize, a o svim ovim djelovima Miloš je detaljno govorio u svom predavanju, koje možete pogledati na sajtu www.coca-colapodrskamladima.me.

Kako da napišem projekat?

Danas je objavljeno i predavanje u kojem Aleksandar dijeli svoje bogato iskustvo u pisanju i upravljanju projektima. Ovom predavanju takođe možete pristupiti besplatno, nakon registracije na sajtu projekta Coca-Cola podrška mladima.

Iako je za mnoge i sama riječ projekat bauk, Aleksandar kaže da rad na projektima može biti vrlo zanimljiv, jer dozvoljava kreativnost i vodi ka rješavanju konkretnih izazova. “Kroz projekte možeš svoje ideje da sprovedeš u djelo i da napraviš makar jedan korak u procesu kreiranja promjena na bolje. A prvi korak je najvažniji. Dozvoljava ti da upoznaš nove ljude i širiš mrežu kontakata i partnera, posebno na međunarodnom nivou, od kojih ćeš učiti i sa kojima ćeš raditi”, objašnjava Aleksandar.

No, kao i u svakom poslu, tako su i u upravljanju projektima greške moguće.

“Potpuno je normalno da se u početku prave greške, iz kojih je najvažnije naučiti i unaprijediti sebe i svoj posao kroz naučenu lekciju. Kad su konkretne greške u pitanju, istakao bih poteškoće da prepoznamo koji su to ciljevi donatora u konkretnim pozivima za finansiranje projekata, prilagođavanje ideje i predloga projekta navedenim ciljevima, zatim neadekvatnu procjenu troškova i na kraju upravljanje vremenom, odnosno preuzimanje prevelikog obima obaveza u odnosu na realne mogućnosti”, navodi Aleksandar.

Pored poruke da su greške dozvoljene dok god učimo iz njih, naš predavač za mlade ima još tri važne poruke. “Ključna poruka je da vjeruju u sebe i u ono što rade. Nakon toga, treba vrijedno da rade, jer će rezultat doći. Na samom kraju, važno je da se okruže kvalitetnim timom, jer bez podrške i timskog rada nije moguće uraditi male velike stvari”, zaključuje Aleksandar.

Na Coca-Cola podrška mladima online platformi sada vas čeka ukupno šest predavanja, a još dva predavanja biće objavljena u avgustu. Kroz pažljiv odabir tema i predavača, kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora pruža nezaposlenim mladima priliku da steknu vještine i znanja koja će ih učiniti kompetitivnijim na tržištu rada. Polaznici programa koji pogledaju sva video predavanja dobiće sertifikat.