ANO: Osiguravači da ne isplaćuju dividendu

"Savjet poziva osiguravače da ostvarenu i akumuliranu dobit iz prethodnog perioda prioritetno usmjere ka očuvanju i jačanju sopstvenog kapitala i rezervi”

2317 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Agencije za nadzor osiguranja (ANO) utvrdio Smjernice o kriterijumima za isplatu dividende i pozvao osiguravajuće kuće da ne isplaćuju do daljeg dividende svojim akcionarima dok postoji neizvjesnost u pogledu trajanja i razvoja pandemije i njenih sveukupnih efekata na stabilnost tržišta osiguranja.

”ANO upućuje na krajnji oprez u pogledu raspodjele dobiti, kako bi se u nepredvidivom okruženju očuvalo finansijsko stanje i stabilnost osiguravajućih kuća, zaštitili interesi osiguranika i korisnika osiguranja. Savjet poziva osiguravače da ostvarenu i akumuliranu dobit iz prethodnog perioda prioritetno usmjere ka očuvanju i jačanju sopstvenog kapitala i rezervi”, saopšteno je iz ANO.

Prilikom donošenja smjernica ANO je, kako se dodaje, pored činjenice da je tržište osiguranja u 2020. godini pokazalo stabilnost i otpornost na šokove, imala u vidu da je pandemija ostavila negativne efekte na socio-ekonomska kretanja (BDP i nezaposlenost) u Crnoj Gori u prošloj i prva tri mjeseca ove godine. Ako se osiguravači odluče da isplate dobit, moraju ispuniti kriterijume iz Smjernica i o tome 30 dana ranije obavijesitti ANO.

Bonus video: