kako bi se obezbijedio duži rok za prijavljivanje potencijalnih kupaca

Duškov „majbah” i Svetova vila idu na međunarodni tender

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” nezvanično rečeno da je bilo interesovanje kupaca tokom javnog poziva za prodaju vozila koji je pripadao bivšem premijeru, ali da je ono bilo ispod početne cijene od 456,933 hiljade eura

41889 pregleda 187 reakcija 71 komentar(a)
Bilo je interesovanja, ne i prijava, Foto: Filip Roganovic
Bilo je interesovanja, ne i prijava, Foto: Filip Roganovic

Vozilo marke “majbah S 650”, koje je koristio bivši premijer Duško Marković, prošle sedmice na javnom nadmetanju koje je organizovalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nije prodato zato što je interesovanje potencijalnih kupaca bilo ispod očekivane cijene, saznaju “Vijesti”.

Namjera je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” da se najvjerovatnije raspiše tender na međunarodnom nivou kako bi se obezbijedio duži rok za prijavljivanje potencijalnih kupaca i da se istovremeno oglasi nepokretna imovina u Budvi, odnosno, vila koja je oduzeta od porodice nekadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Početna cijena za javno nadmetanje iznosila je 456,933 hiljade eura na osnovu izvještaja o procjeni tržišne vrijednosti koji je krajem marta ove godine uradila ovlašćena agencija za procjenu tržišne vrijednosti imovine. Poziv za javno nadmetanje je objavljen 26. jula.

Iz Ministarstva finansija je “Vijestima” nezvanično rečeno da im je na osnovu dosadašnjih informacija nakon objavljenog poziva za javno nadmetanje potvrđeno da postoji zainteresovanost za kupovinu ovog vozila, ali je to interesovanje bilo ispod očekivane cijene.

”Pošto je cilj da se dostigne maksimalna cijena jer će taj novac biti usmjeren na socijalno ugrožene, odnosno da je bio jasan stav da je najvažnije da se procedura završi uspješno za državni budžet, ne iznenađuje to što sada nije bilo formalno dostavljenih prijava, iako je bilo interesovanja tokom ovog procesa"”, kazali su u ministarstvu.

Ministarstvo, odnosno nadležna komisija će, pravovremeno donijeti dalje odluke u vezi sa prodajom tog automobila, kao i nepokretne imovine u Budvi, odnosno vile, jer se razmatra i opcija da se proces zaokruži objedinjenim tenderom.

”O svemu će javnost biti obaviještena blagovremeno. To je posebno važno sa aspekta za privlačenje većeg broja potencijalnih kupaca i uspješnog završetka cjelokupne procedure, uz internacionalnu promociju”, rečeno je nezvanično u ministarstvu.

Vlada je sredinom februara usvojila predlog za davanje saglasnosti za prodaju dva “majbaha”, od kojih je drugi i dalje kod predsjednika države Mila Đukanovića.

Dva “majbaha” je krajem 2017. i početkom 2018. kupila Agencija za nacionalnu bezbjednost za 1,2 miliona eura.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ranije je rekao da predsjednik Milo Đukanović nije ispoštovao zaključak Vlade, kojim je određena prodaja “majbaha” i da se oglušio se o zahtjev koji mu je uputio ANB za povraćaj vozila kako bi se sproveo postupak prodaje. Zbog toga se, kako je kazao, procjena vrijednosti vozila ne može izvršiti.

Iz kabineta Đukanovića je tada odgovoreno da je blagovremeno odgovoreno na dopise ANB-a, tražeći da ta institucija donese procjenu predsjednikove bezbjednosti i da za procjenu preuzme odgovornost što je, kako je navedeno, uobičajena praksa u svakoj normalnoj zemlji.

Vlada je dala krajem juna saglasnost Ministarstvu finansija da proda vilu Đorđine Marović, koju je država ranije zaplijenila od supruge odbjeglog i po sopstvenom priznanju šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera DPS-a i nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

”Vijesti” od prethodne Vlade Duška Markovića, ali ni od Uprave za imovinu, duže od godinu nijesu mogle dobiti odgovor šta će uraditi sa luksuznom nekretninom u budvanskom naselju Babin Do.

Država se zvanično krajem maja 2019. godine, uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao vlasnik vile.

To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je supruzi nekada visokog funkcionera DPS-a imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom.

Tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Preporučujemo za Vas