MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA OBJAVILO DETALJE POSLOVANJA 18 DRŽAVNIH KOMPANIJA

Dvije Plovidbe pred tužilaštvom, zbog lošeg ugovora dnevni gubitak 30.000 dolara

Najveću gubitaš Aerodromi, najbolji rezultat ostvarila Elektroprivreda. Bojanić je kazao da gubitak Aerodroma nije nastao samo zbog pandemije, već i zbog velikog broja izgubljenih sudskih sporova im plaćanja visokih obeštećenja iz ranijeg perioda. On je kazao da Aerodromi imaju izgubljene sporove vrijedne 14 miliona eura, a da im skoro svakodnevno dolaze nove sudske presude na naplatu

18344 pregleda 698 reakcija 20 komentar(a)
Sa današnje pres konferencije, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Sa današnje pres konferencije, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Najveći gubitaš među 18 državnih kompanija iz resora Ministarstva kapitalnih investicija u prva tri mjeseca ove godine su Aerodromi Crne Gore sa ostvarenim neto gubitkom od tri miliona eura, a zatim slijede Barska plovidba sa minusom od 1,7 miliona eura i Crnogorska plovidba sa negativnim rezultatom od 987 hiljada eura.

Najbolji rezultat u ova tri mjeseca ostvarila je Elektroprivreda (EPCG) sa neto profitom od 23 miliona eura, zatim Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) sa 5,5 miliona i Rudnik uglja sa neto profitom od 5,2 miliona eura.

To je dio podataka koje je danas predstavilo odjeljenje za unaprijeđenje korporativnog upravljanja u ovom Ministarstvu i ministar Mladen Bojanić. Oni su najavili da će od sada biti praksa da se na njihovom sajtu objavljuju svi detalji o poslovanju i drugi bitni podaci i akta o svim kompanijama iz njihove nadležnosti, kako bi se poboljšala transparentnost a time i unaprijedilo poslovanje.

Bojanić je kazao da gubitak Aerodroma nije nastao samo zbog pandemije korona virusa, već i zbog velikog broja izgubljenih sudskih sporova im plaćanja visokih obeštećenja iz ranijeg perioda. On je kazao da Aerodromi imaju izgubljene sporove vrijedne 14 miliona eura, a da im skoro svakodnevno dolaze nove sudske presude na naplatu, a posljednja od prije par dana se odnosi na neplaćene obaveze iz 2010. godine.

Na pitanja o poslovanju Crnogorske i Barske plovidbe, Bojanić je kazao da su Specijalnom državnom tužilaštvu predali dvije informacije na dalje postupanje zbog spornih odluka uprava tih kompanije iz prethodnog perioda zbog čega te kompanije i država sada trpe više milionske gubitke.

On je naveo da je jasno da su nezakonite odluke Barske plovidbe o zaduženju za kupovinu dva broda jer ih nije odobrila Skupština akcionara, kao i da analiziraju i pokušavaju da raskinu ugovore o najmu tih brodova, kao i za dva broda Crnogorske plovidbe, sa kompanijom "See pioneer".

"Zbog takvog ugovora trpimo dnevni gubitak od 30.000 dolara. U Barskoj plovidbi država ima 51 odsto akcija, tako da i sa malim akcionarima razgovaramo o načinu rješavanja problema", kazao je Bojanić.

On je naveo i da rate za kredite za kupovinu brodova dolaze državi na naplatu od 2,9 i 1,7 miliona eura.

Na pitanje o koncesiji za trajektnu liniju Kamenari - Lepetani, Bojanić je kazao da da se priprema dokumentacije i da će konkurs biti raspisan do kraja godine.

U izvještaju za EPCG je navedeno da ima sporna i nenaplativa potraživanja od 181 milion eura, Bojanić je naveo da se dio odnosi na neke socijalne kategorije ali da "izgleda ima i nekih DPS kategorija" od kojih proteklih godina nijesu na vrijeme naplaćeni računi.

"Menadžment kompanije će sve to da ispita i da pokuša da naplati što je više moguće", kazao je ministar.

Na pitanje zvog čega nije došlo do promjena u državnoj kompaniji Monteput, Bojanić je naveo da je sporan statut kompanije u kojem piše da ga ne može promjeniti Vlada kao jedini vlasnik kompanije već samo postojeći odbor direktora.

"Zbog toga smo pripremili odluku o izmjeni odluke o osnivanju, što će biti sjutra na sjednici Vlade. Nakon toga će Vlada moći da promjeni Statut kompanije i da tek onda idemo na imenovanje novih članova odbora direktora", kazao je Bojanić.

On je naveo da će biti preispitana i politika određivanja zarada i nagrada menadžmenta, a da je ideja da one zavise od uspjeha kompanije. Bojanić je kazao da će se novi direktor Luke Bar birati na konkursu, kao i da je prema statutu kompanije vršilac dužnosti nakon smjene Vladana Vučelića morao biti neko iz kompanije.

Član Odjeljenja za unaprijeđenje korporativnog upravljanja Ana Tošanić Radunović predstavile je rezulate poslovanja i stanja u svih 18 kompanija, sa uporednim podacima i za posljednje dvije godine. Kazala je da će od sada takve izvještaje redovno kvartalno objevljivati.

Član Odjeljenja Vladimir Vukajlović kazao je da će biti objavljena i razna akta i pravilnici ovih državnih kompanija, kao što su o korišćenju vozila, zaradama, nagradama,... jer im je cilj potpuna transparentnost kako bi građani znali kako posluju i šta rade kompanije čiji su vlasnici.

Preporučujemo za Vas