Roćenović upisan kao direktor

Skinuti oznaku tajnosti sa ugovora sa Atlas Montenegrom

Direktor Rudnika uglja traži da se konačno demistifikuje poslovni odnos sa firmom od koje se angažuje dio mehanizacije

3241 pregleda 1 komentar(a)
Lekić, Foto: Rudnik uglja
Lekić, Foto: Rudnik uglja

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić uputio je preporuku Odboru direktora da skine oznaku tajnosti ugovora sa nikšićkom firmom Atlas Montenegro, od koje pljevaljska kompanija angažuje dio mehanizacije.

Lekić je kazao da je to uradio kako bi se konačno demistifikovao poslovni odnos sa nikšićkom kompanijom.

U centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač i izvršni direktor firme Atlas Montenegro upisan je Milovan Roćenović.

Ugovor o angažovanju rudarske mehanizacije sa firmom Atlas Montenegro, tvrdi Lekić je poslovni aranžman prethodnog rukovodstva Rudnika uglja i ima status poslovne tajne.

Tvrdi da novo rukovodstvo Rudnika uglja nedvosmisleno stoji na principu poštovanja pravnih akata kompanije, uvažavajući načelo legaliteta i pravne sigurnosti.

”Lično sam inicirao da Sektor za pravne, kadrovske i opšte poslove, konsultuje Odbor direktora po ovom pitanju, kao jedini organ u kompaniji koji je nadležan da preispita tajnost nekog ugovora, jer Rudnik uglja ubuduće ne smije selektivno primjenjivati zakon i druge pravne akte, već dosljedno i u svakoj situaciji, pa i u pogledu skidanja oznake tajnosti. Međutim, kako bi se definitivno stavila tačka na prirodu ugovora naše kompanije i firme “Atlas Montenegro”, a sve u cilju apsolutnog rasvjetljavanja ovog slučaja i svih narednih u kojima postoje potencijalni elementi korupcije, koristim ovu priliku da obavijestim zainteresovanu javnost da sam iskoristio svoje pravo kao izvršni direktor i uputio preporuku Odboru direktora da skine oznaku tajnosti sa konkretnog ugovora, čime sam dodatno motivisao kolege iz Odbora da učinimo sve u pravcu konačne demistifikacije poslovnog odnosa naše kompanije sa nikšićkom firmom”, rekao je Lekić.

Tvrdi da novi menadžment ima “nultu toleranciju prema bilo kakvom potencijalnom obliku korupcije u našoj kompaniji”.

”Želim da saopštim i svoj lični stav kada je u pitanju angažovanje mehanizacije trećih lica za potrebe kompanije. Nisam izričiti protivnik takvih odluka rukovodstva, naravno, ukoliko su one opravdane. Međutim, takvi ugovori ne smiju da se kriju od očiju javnosti, niti smiju da se sklapaju na štetu kompanije. S druge strane, ličnog sam mišljenja da Rudnik uglja mora da poveća kapacitete svoje mehanizacije, na čemu ću intenzivno raditi u vremenu trajanja svog mandata”, rekao je Lekić.

Izvršni direktor Rudnika uglja pozdravio je interesovanje nevladinih organizacija za ovu temu.

”Želim kao izvršni direktor i doskorašnji odbornik u Skupštini opštine Pljevlja gdje sam nebrojeno puta do sada djelovao u istom pravcu a sve zarad transparentnog funkcionisanja državne uprave, institucija i kompanija u vlasništvu države, da izrazim apsolutno razumijevanje za ovaj vid aktivnosti. Pozdravljam interesovanje Akcije za socijalnu pravdu (ASP), kao i da ohrabrujem njihove kolege iz nevladinog sektora, ali i medija, da nastave sa ispitivanjem zakonitosti poslovanja društveno odgovornih kompanija kakav je Rudnik uglja, pri čemu je apsolutno nebitno da li je riječ o prošlom ili aktuelnom rukovodstvu kompanija”, kazao je Lekić.

Preporučujemo za Vas