EPCG traži da se elektrana stara 40 godina izuzme iz zabrane

Brana u Otilovićima izgrađena je 1982. godine na rijeci Ćehotini, sedam kilometara uzvodno od grada i koristi se za potrebe snabdijevanja vodom Termoelektrane Pljevlja za njen tehnološki proces

2243 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EPCG
Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore uputila je zahtjev Ministarstvu ekologije, urbanizma i prostornog planiranja da izuzme iz zabrane gradnje male hidrocentrale na akumulaciji u pljevaljskom selu Otilovići.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Iz Ministarstva nisu odgovorili “Vijestima” da li su odlučivali o ovom zahtjevu i da li će hidrocentralu u Otilovićima izuzeti iz gradnje malih hidrocentrala u Crnoj Gori.

Brana u Otilovićima izgrađena je 1982. godine na rijeci Ćehotini, sedam kilometara uzvodno od grada i koristi se za potrebe snabdijevanja vodom Tetmoelektrane Pljevlja za njen tehnloški proces.

Visina brane je 59 metara, a zapremina stvorene hidroakumulacije je oko 18 miliona metara kubnih.

Rovčanin je kazao da je projekat izgradnje u potpunosti ekološki, ekonomski i tehnički prihvatljiv, i da bi se, uvjeren je, izgradnjom MHE “Otilovići” riješio problem plavljenja imanja nizvodno od brane Otilovići.

”To bi, pretvoreno u novac, po sadašnjim cijenama, iznosilo oko 700.000, a možda i do milion eura godišnje. E, sada pogledajte od 1982. godina do danas prošlo je gotovo četri decenije i koliko je EPCG, koliko su Pljevlja i koliko je država izgubila”, kazao je Rovčanin.

”Nadamo se se da će hiroelektrana ‘Otilovići’, naići na razumijevanje Vlade i nadležnog ministarstva, zbog specifičnosti i činjenice da prethodno postoji infrastruktura i da nedostaje praktično samo mehanika, te da nema daljeg uticaja na životnu sredinu”, rekao je Rovčanin.

Ova mala hidroelektrana za proizvodnju električne energije koristila bi višak vode iz već postojeće akumulacije koja je napravljena za potrebe rada TE “Pljevlja”.

”Prema dosadašnjim hidrološkim ispitivanjima srednji višegodišnji proticaj na profilu brane iznosi 4,68 metara kubnih u sekundi, što daje mogućnost izgradnje male hidroelektrane “Otilovići” uz postojeću branu, čime bi se viškovi vode iz akumulacije, kao i voda biološkog minimuma koja se ispušta iz akumulacije, koristili za proizvodnju električne energije, sa značajnim tehno-ekonomskim efektima”, rekao je Rovčanin.

Planirano tehničko rješenje podrazumijeva izgradnju mašinske zgrade na desnoj obali Ćehotine, sto metara nizvodno od brane. Elektrana će biti opremljena sa dva agregata: većim, osnovnim proizvodnim agregatom sa turbinom snage 2,75 megavata, i manjim, pomoćnim agregatom sa turbinom snage 0,31 megavata, kojom se energetski koristi biološki minimum.

”Izgradnja MHE ‘Otilovići’ je analizirana od samog početka gradnje brane (1981), projektna dokumentacija više puta dorađivana (2001, 2011), ali bez realizacije do današnjih dana. Okolnost da mHE nije odmah izgrađena po sticanju uslova, učinila je da EPCG izgubi više od 20 miliona eura, imajući u vidu da bi godišnja proizvodnja bila oko o700 000 eura. Do sada je, od dokumentacije, urađen idejni projekat (1981. i 2001. godine), studijsko rješenje (2000) i inovirani idejni projekat kojeg je uradio “IK konsalting i projektovanje - Beograd”, 2011. godine”, rekao je Rovčanin.

Prostornim urbanističkim planom opštine Pljevlja iz 2011. godine bila je predviđena izgradnja MHE “Otilovići” uz postojeću branu “Otilovići”.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore izdalo je 30. novembra 2012. godine urbanističko-tehničke (UT) uslove za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju ove male hidrocentrale.

Ukoliko se stvore pravne pretpostavke EPCG, bi, ističe Rovčanin, odmah krenula sa izgradnjom hidrocentrale “Otilovići”.

”Tehničko rješenje ne remeti vodni režim nizvodno od brane, kao ni režim korišćenja vode postojećih korisnika, a ima zanemarljiv uticaj na životnu sredinu, uglavnom u fazi gradnje objekta. S obzirom na način realizacije ovoga projekta, na oblik, prirodu i veličinu objekta, ne mogu se očekivati značajni negativni uticaji na neposrednu okolinu, kako u periodu gradnje, tako i u periodu eksploatacije. Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja mHE je male površine, sa zemljištem u državnom vlasništvu. Pristupni putevi postoje i izgrađeni su prilikom građenja brane ‘Otilovići’. Uglavnom će se vršiti minimalna rekonstrukcija postojećih lokalnih puteva”, rekao je izvršni direktor EPCG.

Određivanje zagarantovanog biološkog minimum, ističe on, regulisano je vodoprivrednim uslovima koji su propisani za akumulaciju “Otilovići”.

Bonus video: