Osnivaju direktorat za kriptovalute i za finansijske tehnologije

Iz ministarstva finansija kažu da će biti formiran direktorata za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara čime će se pravi otklon od dosadašnje loše prakse neimenovanja budžetskih inspektora, ali i uvođenje strogih kontrola trošenja novca građana

6222 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković

Vlada je usvojila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja kojim je predviđeno osnivanje dva nova direktorata za blockchain i kriptovalute i za finansijskim sistem i finansijske tehnologije.

Iz ministarstva finansija je saopšteno da će direktorat za blockchain i kriptovalute vršiće, između ostalih, poslove koji se odnose na vođenje politike, uspostavljanje zakonskog i regulatornog okvira kojim se reguliše rudarenje i upotreba kriptovaluta i blockchain tehnologija, otklanjanje regulatornih i administrativnih prepreka za uspostavljanje i upotrebu kriptovaluta i blockchain tehnologija.

"Osim toga, u Direkciji za finansijske tehnologije koja će se nalaziti u okviru Direktorata za finansijski sistem i finansijske tehnologije, pripremaće se zakoni i drugi propisi neophodni za uvođenje finansijskih tehnologija, izradu razvojnih strategije za uvođenje i regulaciju finansijskih tehnologija u saradnji sa regulatorima finansijskog tržišta i tome slično. Kriptovalute i blockchain tehnologije predstavljaju veoma značajan segment finansija i iz dana u dan je sve više njihovih korisnika. Upravo zbog toga, ministarstvo je donijelo odluku da posebnu pažnju posveti regulisanju i razvoju te oblasti u Crnoj Gori, čime se svrstavamo rame uz rame sa nekim od najrazvijenijih država svijeta, koje su tek nedavno pristupile njenoj regulaciji", saopšteno je iz ministarstva.

Novim pravilnikom predviđeno je i uvođenje dodatnih mehanizama kontrole i nadzora u dijelu trošenja budžetskih sredstava, ali i u radu Uprave prihoda i carina i realizacije poreske politike.

"Osnovni cilj formiranja Direktorata za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara bio je pravljenje otklona od dosadašnje loše prakse neimenovanja budžetskih inspektora, ali i uvođenje strogih kontrola trošenja novca građana. Sa druge strane, osnivanje Direktorata za nadzor nad radom Uprave prihoda i carina i nadzor realizacije poreske politike daće nemjerljiv doprinos efikasnoj realizaciji poreske politike i što je još značajnije, efikasnom ostvarivanju plana naplate javnih prihoda. Pravilnikom se osnivaju Direktorat za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Direktorat za investiciono razvojne projekte. Na taj način obezbijediće se prostor za savremeni ekonomski razvoj Crne Gore kroz intenzivniju saradnju sa našim međunarodnim finansijskim partnerima i znatno bolju kontrolu javnih investicija i odobrenih projekata javno-privatnog partnerstva", rekli su u Ministarstvu.

Bonus video: