ministarstvo nije dalo obrazloženje za smjenu državne sekretarke

Spajić kao kompenzaciju nudio Kasalici IRF

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, mimoilaženje sa državnim sekretarom Odovićem u vezi sa fiskalizacijom kada je u pitanju advokatura, pitanje nove sistematizacije u tom resoru i hedžing kredita za auto-put, neki su od razloga za njenu smjenu

40944 pregleda 634 reakcija 125 komentar(a)
Kasalica i Spajić, Foto: Luka Zekovic
Kasalica i Spajić, Foto: Luka Zekovic

Šta je obrazloženje za smjenu Mile Kasalice sa pozicije mjesta državnog sekretara pitanje je na koje juče nije odgovoreno “Vijestima” iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja kojim rukovodi Milojko Spajić.

Vlada je juče na predlog Spajića smijenila Kasalicu.”Vijestima” je u Vladi rečeno da u predlogu za razrješenje nije naveden razlog zasmjenu Kasalice.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Vlade, Spajić je Kasalici u više navrata nudio mjesto predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), što je ona odbila.

”Jedan od razloga za smjenu Kasalice je i mimoilaženje u mnogim pitanjima sa državnim sekretarom Jankom Odovićem. Među tim pitanjima je izuzeće advokata iz Zakona o fiskalizaciji čemu se Kasalica oštro protivila, nova sistematizacija u tom resoru i hedžing kredita kod kineske Eksim banke za auto-put”, ispričao je izvor “Vijesti” iz Vlade.

Kasalica je bila jedan od najbiližih saradnika Spajića koju je on doveo u taj resor uz drugog državnog sekretara Odovića.

Na mjesto Kasalice je imenovan Branko Krvavac, što je zvanično saopšteno iz Ministarstva finansija. Objašnjeno je da je Krvavac po struci ekonomista koji je pohađao više obuka u organizaciji međunarodnih institucija na temu makroekonomske i fiskalne politike, fiskalnog okvira i rizika, kao i poreske politike i strukturnih reformi.

”Svoju karijeru je gradio u Ministarstvu finansija, a učestvovao je u radu više radnih tijela, od kojih se izdvajaju učešće u izradi Programa ekonomskih reformi, Fiskalne strategije Crne Gore, ali i Radne grupe za pripremu pregovora sa EU za poglavlje 17.

Kasalica je magistar ekonomije, tokom radne karijere je pokrivala odgovorne pozicije i bankarskom i privatnom sekturu. U njenoj biografiji koja je dostupna na sajtu Ministarstva finansija piše da je autor brojnih stručnih radova iz oblasti finansija i računovodstva, među kojima su, “Privatizacija Crnogorskog telekoma”, “Koncept finansijske stabilnosti”, “Studija slučaja - Iskustva za supervizora i ostale donosioce odluka oko Prve banke Crne Gore”, “Kraj jedne ere” i “Perspektive crnogorskog bankarskog sektora”... Angažovana je bila i na projektima za Svjetsku banku.

Preporučujemo za Vas