Na Aerodromu Tivat zaposlen sin člana Odbora direktora

Saša Jovović zaposlen kao zemaljski stjuard kada je njegov otac bio član borda i v.d. izvršnog direktora. Iz kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o ovom zapošljavanju

52513 pregleda 494 reakcija 129 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa Lukovic
Aerodrom Tivat, Foto: Sinisa Lukovic

Sin člana Odbora direktora i donedavnog vršioca dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) Ognjena Jovovića (DF), Saša Jovović, nedavno je zasnovao radni odnos u toj državnoj kompaniji, saznaju “Vijesti”.

Mlađi Jovović prije oko mjesec dana je, u vrijeme dok mu je otac kao v.d. izvršni direktor bio na čelu izvršnog menadžmenta ACG u čijoj je nadležnosti i upravljanje ljudskim resursima u toj kompaniji, dobio sezonski posao zemaljskog stjuarda (STV) na aerodromu Tivat. Iz kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o ovom zapošljavanju.

Saša Jovović inače živi u Herceg Novom, odakle dolazi na posao u Tivat. Iz rukovodstva ACG na čijem je čelu od prošle nedjelje novi izvršni direktor Goran Jandreovski iz Makedonije, nisu odgovorili na molbu “Vijesti” da potvrde ili demantuju informaciju o zapošljavanju mlađeg Jovovića u toj kompaniji u vrijeme dok je na čelu ACG bio njegov otac Ognjen.

Saša Jovović je sezonski posao kao zemaljski stjuard na aerodromu Tivat dobio na javnom konkursu koji je ACG ove godine sa velikim kašnjenjem u odnosu na uobičajenu dinamiku, raspisao za angažovanje sezonske radne snage. Ipak, prema tvrdnjama dobro upućenog izvora “Vijesti”, sin tadašnjeg v.d. izvršnog direktora posao zemaljskog stjuarda koji vodi putnike iz aviona na platformi do terminalne zgrade i obratno, je dobio i počeo ga raditi, a da pri tome nije uopšte imao položeni osnovni kurs za njegovo obavljanje - tzv. Modul 1. Ovaj sertifikat koji potvrđuje da je njegov nosilac upoznat i obučen da se na siguran način kreće po aerodromskoj platformi i da se pritom ne izloži riziku da ga npr. udari neko od specijalnih vozila za opsluživanje vazduhoplova koja se tuda stalno kreću ili da ga ne usisa i “proguta” mlazni avionski moror u radu, nužan je preduslov da bilo ko od aerodromskog osoblja koje radi u tzv. air side zoni aerodroma, uopšte i zađe u taj dio vazdušne luke.

Iz menadžmenta ACG nisu željeli da odgovore ni na pitanje da li je tačno da je mlađi Jovović posao zemaljskog stjuarda u Tivtu obavljao bez završenog osnovnog sertifikata sigurnosti kojeg je naknadno, u međuvremenu, stekao nakon završene obuke.

Nisu odgovorili ni da li ovaj slučaj svjedoči o unižavanju standarda sigurnosti i profesionalnosti koje su ACG doživjeli tokom v.d, mandata izvršnog direktora Ognjena Jovovića. On i njegove kolege iz aktuelnog Odbora direktora ACG koga pored Jovovića, čine predsjednik Nebojša Đoković (DF), Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Demokrate) i Eldin Dobadžić (URA), naime, u proteklih par mjeseci povukli su niz kontroverznih poteza koji se direktno odražavaju na bezbjednost, sigurnost, efikasnost i pouzadnost obavljanja aerodromskih operacija u Tivtu i Podgorici. Naime, aktuelni menadžment ACG nije na vrijeme primio, obučio i sertifikovao potreban broj sezonskih radnika u gotovo svim službama, a posebno u službama bezbjednosti gdje je Odbor direktora bez valjanog razloga, pozivajući se na “potrebe kompanije”, smijenio dva iskusna višegodišnja šefa aerodromskih službi bezbjednosti u Podgorici i Tivtu koji im politički nisu odgovarali, te na njihova mjesta doveo dosadašnje KD kontolore na rengrenu za pregled prtljaga putnika, a koji su u međuvremenu zavrpili sedmodnevne online kurseve za rukovođenje aerodromskom službom bezbjednosti.

Izvor “Vijesti” sa aerodroma Tivat tvrdi da je mlađi i Jovović primljen za sezonca, ali da je već naređeno da mu se na kraju ljeta status promijeni u stalni rani odnos. To je inače navodno, njegovo prvo zaposlenje u karijeri. Prema imovinskom kartonu koji je njegov otac Ognjen Jovović prijavio 21. aprila ove godine neposredno nakon što je postao član Odbora direktora ACG, Saša Jovović tada nije zvanično bio zaposlen i nije imao prijavljena sopstvena redovna primanja. Uz zavidnu imovinu u nekretninama koje se vode na ime njegovog oca, mlađi Jovović (koji po podacima iz imovinskog kartona, za razliku od oca i majke, nema crnogorsko, već državljanstvo BiH) na svoje ime posjeduje poslovni prostor površine 2.074 kvadrata, poslovni prostor površine 25 kvadrata, nekretninu površine 5.333 kvadrata označenu kao “ostalo” te četiri livade ukupne površine nešto preko 2 hiljade kvadrata. Saša Jovović polovični je vlasnik još dvije livade ukupne površine preko 3.000 kvadrata, kao i kuče površine 68 kvadrata. Sve te nektretnine mlađi Jovović je kako je navedeno, stekao kupovinom, isto kao i automobil “audi A3” iz 2007. koji vozi.

Nezaposleni mlađi Jovović u momentu predaje imovinskog kartona svog oca, na sopstvenom tekućem računu imao je nešto preko 3.000 eura, te još 16.000 eura oročene štednje.

Nastavlja li se praksa bivše vlasti?

Iz Odbora direktora ACG nisu odgovorili ni na pitanje “Vijesti” da li je zapošljanje sina u momentu kada otac obavlja dužnost izvršnog direktora te državne kompanije, eklatantan primjer nepotizma u ACG. Bez odgovora je ostalo i pitanje po čemu se se postupanje aktuelnog Odbora direktora ACG koga čine predstavnici DF, Demokrata i GP URA, kada je u pitanju zapošljavanje u toj kompaniji svojih bliskih srodnika ili članova i simpatizera ovih političkih partija, razlikuje od postupanja prethodnih Odbora direktora ACG u kojima su sjedali predstavnici DPS, SD i Bošnjačke stranke.

ACG su od svog osnivanja 2003. do danas, rezervoar za zapošlavanje režimu bliskih ljudi: prvo kadrova SDP-a koja je prva partija koja je upravljala Aerodromima, a potom SD-a, DPS-a i Bošnjačke stranke, pa su tako pored ostalih, tamo svojevremeno bili zaposleni i sestra lidera SDP Ranka Krivokapića i supruga predsjednika SD Ivana Brajovića, sin bivšeg izvršnog direktora Milovana Đuričkovića (SDP-SD), te bukvalno čitave porodice članova i simpatizera ove dvije stranke iz Tivta i Kotora, odnosno Zete.

Nakon promjene vlasti, posao u ACG dobili su sinovi Ognjena Jovovića (DF) i poslanika PzP Branka Radulovića za koga je i novom sistematizacijom, napravljeno i do tada nepostojeće, novo radno mjesto zamjenika izvršnog direktora kompanije.

Ministarstvo zanima samo konačan poslovni rezultat

”Vijesti” su se prije desetak dana pitanja u vezi s načinom na koji novi Odbor direktora vodi ACG i problemima u poslovanju i kadrovskoj politici te firme, a koji mogu izazvati i veoma ozbiljne posljedice za cijelu državu jer je aviosaobraćaj veoma strogo na međunarodnom nivou kontrolisana djelatnost, obratile i resorno nadležnom Ministarstvu kapitalnih investicija. Resor ministra Mladena Bojanića, na čiji je predlog inače postavljen aktuelni Odbor direktora sa predstavnicima DF-a, Demokrata i URA u njemu, nije odgovorio na ta pitanja, ističučući da se ona “odnose na poslovnu politiku same kompanije ACG koju vodi ona sama, a ne MKI” i da Ministarstvo samo zanima konačni poslovni rezultat koji će imati aktuelni menadžment Aerodroma.

Bonus video: