Eurozona izašla iz recesije

Prema podacima Eurostata, ekonomija eurozone porasla je u drugom tromjesečju dva odsto u odnosu na prethodni kvartal

1855 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najveće svjetske ekonomije se, prema podacima koji su objavljeni prošle sedmice, stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je privreda eurozone u drugom tromjesečju izašla iz recesije, dok je američka dostigla nivoe od prije pandemije.

Prema podacima Eurostata, ekonomija eurozone porasla je u drugom tromjesečju dva odsto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašla iz takozvane recesije s dvostrukim dnom, s obzirom na to da je pala u prethodna dva tromjesečja, prenosi SEEbiz.

Izvještaj evropskog statističkog ureda pokazao je i da su porasle ekonomije svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španiji, dvjema zemljama čije su ekonomije teško uzdrmane pandemijom, stopa rasta približila se nivou od tri odsto.

U Austriji i Portugaliji zabilježen je još snažniji oporavak. Portugalija je objavila podatak da je njena ekonomija poraslo 4,9 odsto.

Najveće ekonomije eurozone ostvarile su umjereniji rast, Njemačka od 1,5 odsto, a Francuska 0,9 odsto.

Upskos tome, ekonomija eurozone i dalje je oko tri odsto ispod nivoa prije pandemije krajem 2019. godine.

Američka ekonomija je dostigla nivoe od prije pandemije.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima, u drugom tromjesečju je porasla po anualiziranoj stopi od 6,5 odsto, pa je američki bruto domaći proizvod (BDP) dostigao 19,4 biliona dolara, dok je u posljednjem tromjesečju 2019. iznosio 19,2 biliona.

Bonus video: