konkursi će biti objavljeni 30. avgusta

Zavod za zapošljavanje: Kroz četiri programa biće angažovano 1,14 hiljada nezaposlenih

Zavod će, kako je saopšteno, objaviti tri konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće usavršavanje kroz radni angažman

7173 pregleda 6 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) će kroz četiri programa angažovati ukupno 1,14 hiljada nezaposlenih sa evidencije, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora te institucije.

Na sjednici, kojom je predsjedavala Hadži Vesna Vujošević, odlučeno je da će nezaposleni biti angažovani kroz programe osposobljavanja za rad kod poslodavca i za samostalan rad, direktnog otvaranja radnih mjesta – javni rad, kao i podsticaja za sezonsko zapošljavanje.

Zavod će, kako je saopšteno, objaviti tri konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće usavršavanje kroz radni angažman.

Konkursi za dva programa koji se odnose na osposobljavanje za samostalan i rad kod poslodavca biće objavljeni 30. avgusta.

Kroz njih će biti angažovano ukupno 560 nezaposlenih, odnosno 280 po programu.

"Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja“, odlučeno je na sjednici.

Finansijsko učešće Zavoda, po programu, iznosi 609 hiljada eura.

Šansu za zapošljavanje na četiri mjeseca, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, dobiće i 497 osoba sa evidencije kroz program direktnog otvaranj radnih mjesta – javni rad.

Konkurs za taj program biće objavljen 9. avgusta. Riječ je o program koji je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih i to osobama bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, osobama koje su na evidenciji Zavoda duže od godinu, ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije.

Za finansiranje tog programa odobreno je 815 hiljada eura.

Na sjednici je odlučeno i da 81 nezaposlena osoba naredna tri mjeseca bude angažovana kroz program podsticaja za sezonsko zapošljavanje i to kod 18 izvođača.

Zavod je za tu namjenu opredijelio 88,44 hiljade eura.

Budući korisnici sredstava, izvođači, zaključiće narednih dana sa Zavodom ugovore o realizaciji Programa.

Upravni odbor je razmatrao i usvojio izvještaj o radu za prvih šest mjeseci, izmjene i dopune Programa rada za ovu godinu, kao i druga tekuća pitanja iz svoje nadležnosti.

Na sjednici je konstatovano da se na evidenciji Zavoda na dan 30. jun ove godine nalazilo 55,7 hiljada nezaposlenih, te da je u odnosu na isti period prošle godine broj nezaposlenih povećan 13,81 hiljadu.

"Stopa registrovane nezaposlenosti, posmatrana kao odnos broja registrovanih nezaposlenih i aktivnog stanovništva, na dan 30. jun ove godine je bila 24,01 odsto, dok je na isti dan prošle godine iznosila 18,06 odsto“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas