Ministarstvo javne uprave: Više od pola miliona eura za projekte NVO


Iz Ministarstva su kazali da su odluku donijeli na osnovu Zakona o nevladinim organizacijama, Uredbe o postupku i načinu kofinansiranja projekata i programa nevladinih organizacija podržanih iz fondova EU i u skladu sa Javnim konkursom za raspodjelu novca za kofinansiranje tih projekata i programa

5676 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija donijelo je odluku o raspodjeli oko 536 hiljada eura za kofinansiranje devet projekata i programa nevladinih organizacija (NVO), podržanih iz fondova Evropske unije (EU).

Iz Ministarstva su kazali da su odluku donijeli na osnovu Zakona o nevladinim organizacijama, Uredbe o postupku i načinu kofinansiranja projekata i programa nevladinih organizacija podržanih iz fondova EU i u skladu sa Javnim konkursom za raspodjelu novca za kofinansiranje tih projekata i programa.

Za projekat nevladine organizacije (NVO) Centar za građansko obrazovanje, „OCD u Crnoj Gori - od osnovnih usluga do oblikovanja politika“, raspoređeno je 305,74 hiljade eura.

Navodi se da je za tri projekta NVO Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, izdvojeno više od 168 hiljada eura.

Za projekat „IMPORTANT - IMProvement of Reproductive Health in Serbia and Montenegro“ 83,40 hiljada EUR, „Disasters do not know borders 2/Nepogode ne poznaju granice 2“, 52,49 hiljadaEUR i „CARES - Cross - border Actions in the Reproductive Health Sector 2/CARES - Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja 2“ 32 hiljade eura.

NVO Društvo mladih ekologa Nikšić, za projekat „Održivo upravljanje šumama za sve“ dobilo je 6,67 hiljada eura.

Za projekat „Pathways to Career Development (PCD): Preparing Albanian and Montenegrin Youth for Career Opportunities in the Tourism Sector“, koji sprovodi NVO Novi Horizont, raspoređeno je 15,77 hiljada eura.

„Equality, Respect, Rights = Social Satisfaction ili Jednakost, Poštovanje, Prava = Društveno zadovoljstvo. Akronim „ER2 = S2“, projekat NVO Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić, dobio je 15,23 hiljade eura.

Raspoređeno je 11,3 hiljade eura za projekat NVO Unija poslodavaca Crne Gora „Enhancement of competitiveness of transnational business competence centers and networks - centrikomNET/ Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža - centrikomNET HR-BA-ME552“.

Projekat „One - stop - shop service for social inclusion and youth employability“, koji sprovodi NVO Forum mladi i formalna i neformalna edukacija (Forum MNE), dobio je 13,37 hiljada eura.

„Prema Javnom konkursu za raspodjelu sredstava za kofinansiranje projekata i programa nevladinih organizacija podržanih iz fondova EU za 2021. godinu koji je u toku, projekti se mogu podnijeti Ministarstvu zaključno sa 1. decembrom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da opredijeljeni iznos sredstava za kofinansiranje projekata i programa nevladinih organizacija ove godini iznosi 928,3 hiljadeeura.

„Sredstva za kofinansiranje projekata i programa NVO ugovorenih po osnovu konkursa i programa podržanih od EU, obezbjeđuju se u iznosu od 100 odsto ugovorom utvrđenog obaveznog učešća nevladine organizacije na navedenim projektima i programima, odnosno 100 odsto sredstava traženih u zahtjevu za kofinansiranje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: