Bojanić: Odluka o osnivanju Montenegro Works ishitreno predložena

"Ne manje je značajna visina predloženog osnivačkog kapitala u iznosu od 490.000 eura, što su svakako značajna budžetska sredstva u trenucima kad sva Vlada i njeni organi pokušavaju da racionalizuju troškove po svim osnovama"

42046 pregleda 304 reakcija 60 komentar(a)
Bojanić, Foto: Screenshot
Bojanić, Foto: Screenshot

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić izuzeo je mišljenje o formiranju preduzeća "Montenegro Works" smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće djelatnosti i prihodi.

Bojanić je i pismeno poslao svoje izjašnjenje, kako bi ušlo u zvanični zapisnik sa sjednice.

Predlagač odluke o osnivanju ovog preduzeća bilo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, koje bi njime i upravljalo.

Na ovaj način Ministarstvo finansija bi na sebe praktično preuzelo nadzor i kontrolu nad 40-ak državnih firmi, koje su do sada nadzirala resorna ministarstva.

Bojanić je 30. jula Vladi dostavio analizu pravnih aspekta Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću "Montenegro Works".

On je generalnoj sekretarki Vlade Žani Praščević Milačić 4. avgusta dostavio Obrazloženje sa pravno-tehničkim Osvrtom na predlog Odluke o osnivanju Montenegro Works uz zahtjev da se u Zapisniku sa sjednice to navedet i priloži.

"Smatram da je predmetna Odluka ishitreno predložena, bez predstavljanja valjanih razloga donošenja u roku koji nije dozvoljavao ozbiljnu analizu djelatnosti, poslovnog plana, jasne dinamike razvoja, načina finansiranja, kao i moguće posledice takve odluke. Usmena analiza i razlozi hitnosti predstavljeni od predlagača još više su me uvjerili u valjanost moje odluke da budem uzdržan prilikom glasanja po ovoj tački. Dodatno, SWOT analiza koja nam je predstavljena na sjednici od 31.jula ne zadovoljava ni minimum ozbiljne analize koja treba da se bavi ovom veoma važnom tačkom, i to po pitanju ciljeva osnivanja MW DOO, i po pitanju važnosti i načina finansiranja. Napominjem da se, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, pravno lice smatra osnovanim danom upisa u CRPS, a da se za taj upis pored Odluke o osnivanju, mora priložiti i Statut i Odluka o imenovanju vd izv.dir., koje nisu ni razmatrane na sjednicama Vlade, pa je jasno da nema pretpostavki za hitnost otpočinjanja aktivnosti MW DOO, sve dok se ne donesu navedena akta i izvši upi u CRPS", navodi se u Obrazloženju Bojanića.

Ističe da je osnovna njegova dilema je da li je osnivanje ovako predloženog privrednog društva u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima i Uredbe o radu Vlade, odnosno da li ovako osnovano privredno društvo ulazi u ingerencije rada dijela državne uprave.

"Ne manje je značajna visina predloženog osnivačkog kapitala u iznosu od 490.000 eura, što su svakako značajna budžetska sredstva u trenucima kad sva Vlada i njeni organi pokušavaju da racionalizuju troškove po svim osnovama. Takođe, bojim se da se ovim presedanom otvara mogućnost da svako ministarstvo krene sličnim putem, odnosno da iz nekog razloga, bilo da je to nezadovoljstvo radom i angažovanošću nekog direktororata, direkcije ili odjeljenja, ili manjkom novčanih sredstava, krene u osnivanje privrednog društva koje bi dobilo značajna novčana sredstva od osnivača - Vlade Crne Gore, a obavljao poslove koji su domenu rada državne uprave".

Bojanić je naveo da je saglasan sa potrebom da se bolje i sveobuhvatnije prati rad državnih kompanija.

"Što smo u praksi pokazali radom Odjeljenja za unapređenje korporativnog upravljanja MKI, ali imam veliku dilemu da li je predloženi koncept ispravan", naveo je Bojanić.

Bonus video: