Prava: Kompetentni stručnjaci "Montenegro Works" ukazivali bi na nepravilnosti i spriječili gubitke i malverzacije

"Loše upravljanje je bio razlog što je država morala da isplaćuje državnu pomoć od novca građana iz državnog budžeta za preduzeća kao što su: Montenegro Airlines, Crnogorska plovidba AD Kotor, Barska plovidba AD Bar i dr.", naveli su

8732 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora
Prava Crna Gora, Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora podržava Odluku Vlade Crne Gore o osnivanju preduzeća „Montenegro Works”, čiji kompetentni stučnjaci bi kontrolom državnih preduzeća pravovremeno ukazivali na nepravilnosti u poslovanju i tako spriječili sakrivanje gubitaka i druge finansijske malverzacije

Iz Prave ističu da je Odluka dobra iz više razloga, a prije svega jer do sada nije postojao odgovarajući nadzor nad poslovanjem svih državnih preduzeća na jednom mjestu, što je omogućilo mnoge zloupotrebe.

Smatraju da zaposleni u pojedinim ministarstvima iz prethodne vlasti, koji su bili nadležni za nadzor nad poslovanjem državnih preduzeća nisu imali dovoljno stručnog znanja i iskustva u finansijskim analizama, korporativnom upravljanju, korporativnim finansijama i pravu; ili nisu na vrijeme reagovali iz političkih razloga.

"To su često zloupotrebljavali funkcioneri na čelu javnih preduzeća iz prethodne vlasti za svoje lične i partijske interese. Tako je mnogo prihoda, koji su se mogli iskoristiti za razvoj preduzeća, otišlo u privatne džepove uprave pojedinih preduzeća. Jedan od takvih slučajeva su na primjer Plantaže, gdje se neosnovano naduvavala vrijednost zaliha i tako prikazivao nerealan rezultat u bilansu uspjeha" kazali su iz Prave.

Dodaju i da su mnoga preduzeća, koja su zapošljavala veliki broj radnika, izgubila velike prihode, zbog tridesetogodišnje prakse lošeg upravljanja, te je u mnogim slučajevima njihova imovina za male pare prodata biznismenima povezanim sa bivšom vlašću.

"Loše upravljanje je bio razlog što je država morala da isplaćuje državnu pomoć od novca građana iz državnog budžeta za preduzeća kao što su: Montenegro Airlines, Crnogorska plovidba AD Kotor, Barska plovidba AD Bar i dr.", naveli su.

Zbog toga, kako kažu, Prava podržava osnivanje ovog preduzeća čiji kompetentni stučnjaci bi kontrolom državnih preduzeća pravovremeno ukazivali na nepravilnosti i tako spriječili sakrivanje gubitaka i finansijske malverzacije.

"Ovo preduzeće može pomoći svojim savjetodavnim uslugama Vladi da sprovede odgovarajuće reforme radi efikasnijeg upravljanja preduzećima, koja su u većinskom vlasništvu države. Opravdanost osnivanja jednog ovakvog preduzeća se može vidjeti iz primjera međunarodne prakse, u kojima finansijski nadzor nad poslovanjem državnih preduzeća obavljaju agencije ili preduzeća pod kontrolom Ministarstva finansija ili nezavisne agencije. Takve slučajeve imamo u Finskoj, Švedskoj, Španiji, Sloveniji, Mađarskoj, Francuskoj i dr", objašnjavaju iz Prave.

Zaključuju da državna preduzeća ne smiju više biti mjesto za bogaćenje partijskih funkcionera na račun građana, a da bi se to postiglo moraju biti kontrolisana na pravi način.

Bonus video: