Eko fond nastavlja sa projektima

Eko fond nastavlja sa projektima u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unaprjeđivanja životne sredine, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora i energije, a sve u cilju stvaranja povoljne poslovne klime i uslova za ulaganje privatnog sektora u ekološki prihvatljive poduhvate u Crnoj Gori.

12910 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Eko fond
Foto: Eko fond

U mjesecu aprilu potpisano je Pismo Sporazuma o implementaciji projekta „Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori “između UNDP-a i Fonda za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Rezultat ove saradnje činjenično je potkrijepljen raspisivanjem Javnog konkursa za dodjelu subvencija za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije iz OIE- „Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu”.

Cilj projekta je razvoj tržišta i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije, podsticanju primjena mjera energetske efikasnosti, kao i smanjenju emisija CO2 u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnicima kao i poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori.

Eko fond obezbjeđuje subvenciju za nabavku i instalaciju fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije iz OIE, snage ne manje od 3 kWp, na krovu osnovnog odnosno pomoćnog objekta, sa pratećom opremom.

Eko fond
foto: Eko fond

Šta je fotonaponski sistem?

Fotonaponski sistem uključuje: fotonaponske panele (module), montažnu podkonstrukciju za potrebe postavljanja fotonaponskih panela, invertore, kablovske razvode za povezivanje i rad fotonaponskog sistema, zaštitnu opremu, sistem nadzora/monitoringa nad fotonaponskim

Šta predstavlja pomoćni objekat?

  • Objekat koji je izgrađen na osnovu građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata;
  • objekat koji nije dograđivan ili mijenjan u odnosu na akt koji dokazuje njegovu zakonitost;
  • Foto-naponski paneli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, snage do 10 kW, na krovu osnovnog odnosno drugog pomoćnog objekta, u smislu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata su pomoćni objekti

Raspoloživa sredstva po ovom Javnom konkursu iznose 100.000,00 €.

Maksimalni iznos sredstava podrške koje korisnik može ostvariti za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema iznosi 40% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 25.000,00 €, u koji iznos mora biti uključen PDV.

Javni konkurs je objavljen 04.08.2021. godine, a rok za podnošenje prijava je 45 kalendarskih dana od dana objave konkursa.

Sve potrebne informacije o ovom i aktuelnim projektima možete pronaći i na zvaničnom sajtu EKO FONDA - https://www.eko-fond.me/.