Kazahstanski milioner ne može da gradi

Glavni državni arhitekta Marko Žižić donio rješenje o prekidanju postupka izdavanja saglasnosti na idejno rješenje luksuznog višespratnog kondo hotela

27387 pregleda 170 reakcija 17 komentar(a)
Idejno rješenje kondo hotela u srcu Budve
Idejno rješenje kondo hotela u srcu Budve

Tivatska kompanija “Velja voda lux”, u većinskom vlasništvu kontroverznog kazahstanskog milionera Igora Bidila, neće moći da gradi kondo hotel u srcu Budve, na parceli preko puta kompleksa TQ Plaza.

To je odlučio glavni državni arhitekta Mirko Žižić, koji je donio rješenje o prekidanju postupka izdavanja saglasnosti na idejno rješenje luksuznog višespratnog kondo hotela.

”Prekid postupka traje do donošenja Prostornog urbanističkog plana opštine Budva”, navodi se u dokumentu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Vlada Crne Gore krajem je juna donijela odluku o izradi Prostornog urbanističkog plana za Budvu, čime je ujedno stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta - detaljne urbanističke planove “Budva centar” i “Bečići”.

Parcela od 2.947 kvadrata u centru grada, koja je u obuhvatu DUP “Budva centar”, vlasništvo tivatske komapnije, praktično je proteklih dvije godine dovela do političkog rata u vladajućoj koaliciji u Budvi.

Sa jedne strane gradonačelnik Marko Carević i njegov Demokratski front insistirali su da Opština preuzme atraktivnu parcelu i pretvori je u park, ispod kojeg bi se izgradila četvoroetažna garažu, a zauzvrat firmi “Velja voda lux” ustupili bi nezavršne poslovno stambene prostore u TQ Plazi, koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

Sa druge strane, budvanske Demokrate tvrde da je nerealno sprovedena procjena nekretnina koje bi bile dio razmjene i to na štetu Opštine. Predlagali su da se tih 3.000 kvadrata u centru grada proglasi javnim interesom, odnosno da se ta zelena površina zaštiti od betoniranja.

I dok je bjesnio politički rat, u tom slučaju uslijedio je novi obrt - prije dva mjeseca objavljena je informacija da je italijanska finansijska policija u toj državi zaplijenila imovinu Kazahstanca Igora Bidila, jednog od osnivača tivatske firme.

Bidilo, kome je na predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića 2017. dato crnogorsko državljanstvo kao uglednom biznismenu, u okviru akcije “Strateški partner” sa još 11 osoba osumnjičen je za krivično djelo - pranje novca u Italiji, zbog čega su mu zaplijenjene nekretnine u Sijeni, Firenci, Milanu, Rimu…

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, firmu “Velja voda lux” osnovala je kompanija CG Investment iz Tivta. Osnivači firme CG Investment su Bidilo sa 75 odsto kapitala i Ivan Peković sa 25 odsto kapitala.

To je i uticalo što Carevićev predlog o milionskoj razmjeni nepokretnosti na minulom zasjedanju budvanskog parlamenta, početkom jula, nije dobio zeleno svjetlo koalicionih partnera.

Naime, odluka je povučena sa dnevnog reda skupštinske sjednice.

Povlačenje je tražilo pet odbornika Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore, što je podržalo šest odbornika Demokrata, dok je protiv bilo osam odbornika Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

Odbornici tadašnjeg, takozvanog trećeg bloka PzP, SNP i Prave Budve, koji su nakon toga raspao Filip Popović, Marija Vučićević, Krsto Rađenović, Zoran Pešović i Luka Liješević poručivali su da bi se povlačenjem odluke “stvorili uslovi za donošenje bolje i pravilnije odluke vezano za slučaj Velja voda lux”.

”Na osnovu procjeniteljskih standarda, procjena vrijendosti nekretnina ne može biti starija od šest mjeseci.

Svaka starija odluka od šest mjeseci mora se revidirati zbog zastarjelosti. Grupa odbornika iz redova PzP, SNP i Prava Crna Gora zatražila je povlačenje odluke o razmjeni nepokretnosti sa dnevnog reda 8. Sjednice Skupštine opštine kako bi se uradila nova, nezavisna profesionalna I u skladu sa zakon ekspertiza vrijednosti građevinskih parcela, kao i vrijednosti nepokretnosti oje se nalaze u TQ Plazi, koji su prdviđeni za razmjenu”, navodi se u obrazloženju odluke.

Carević je, inače, iz trećeg pokušaja odluku uvrstio u dnevni red sjednice parlamenta.

Odluka prvog čovjeka grada bazirana je na protokolu koji je u oktobru 2019. zaključio sa “Velja voda lux”, a kojim je predviđeno da tivatska firma ustupi lokalnoj upravi parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza - ugrubo završenoj Lameli C

Naime, protokolom je bilo predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

”Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet”, piše u protokolu.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je Komisija Uprave za nekretnine, dok je isti posao za zemlju firme “Velja voda Lux”, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Demokrate su sa druge strane na istom skupštinskom zasjedanju predložili odluku o utvrđivanju javnog interesa, koja je povučena, nakon što je povučen i Carevićev predlog.

Demokrate su uz odluku dostavile i procjenu parcele firme “Velja vode lux”, koja iznosi 1,65 miliona eura, četiri puta manje nego što je to uradio procjenitelj Zejak za potrebe protokola.

Tivatska kompanija se nakon toga oglasila da procjena vrijednosti njihove parcele, koju je na zahtjev odborničkog kluba Demokrata, sproveo procjenitelj koga je angažovao opštinski Sekretarijat za zaštitu imovine, nema nikakvu pravnu snagu i da je nezakonito sprovedena.

Bonus video: