Turskim izvoznicima tehnike interesantno crnogorsko tržište

Radovanović predstavio aktivnosti PKCG na unapređenju biznis ambijenta i promovisanju crnogorske privrede, apostrofirajući njen doprinos razvoju ekonomije

4182 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Crnogorski i turski privrednici imaju prostora za produbljivanje i diversifikaciju bilateralne ekonomske saradnje, naročito u sektoru bijele tehnike čiji je Turska najveći svjetski izvoznik poslije Kine, saopštio je predsjednik Udruženja izvoznika elektrike i elektronike iz Istanbula Guven Gučkan.

Potpredsjednik crnogorske Privredne komore (PKCG) Pavle D. Radovanović razgovarao je sa Gučkanom o mogućnostima uspostavljanja saradnje dvije asocijacije i realizacije zajedničkih aktivnosti.

Radovanović je, kako je saopšteno iz PKCG, predstavio aktivnosti Komore na unapređenju biznis ambijenta i promovisanju crnogorske privrede, apostrofirajući njen doprinos razvoju ekonomije.

On se sa Gučkanom složio da dvije asocijacije intenzivno sarađuju na organizaciji foruma privrednika dvije zemlje, koji je planiran za početak decembra.

To će, prema njihovom mišljenju, biti dobra prilika da se predstave ekonomski potencijali dvije zemlje, uslovi poslovanja i investiranja, te razmotre mogućnosti poslovne saradnje, kroz investicije, konkretne kooperacije i bilateralne razgovore.

„PKCG će pružiti punu podršku realizaciji poslovnog foruma koji će otvoriti nove perspektive privredne saradnje Crne Gore i Turske“, saopšteno je na sastanku.

Predsjednik Odbora udruženja energetike i rudarstva u PKCG, Nikola Kovačević, istakao je značaj održavanja poslovnog foruma uz uvjerenje da će posjeta turskih privrednika doprinijeti uspostavljanju novih kontakata i unapređenju poslovne saradnje dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, crnogorski privrednici zainteresovani su i za prenos znanja iz oblasti solarnih sistema.

Udruženje izvoznika elektrike i elektronike je organizacija koju je, pod okriljem Udruženja izvoznika minerala i metala, osnovalo Vijeće ministara Turske.

Okuplja više od 6,5 hiljada kompanija i podržava njihove izvozne aktivnosti, organizujući, između ostalog, trgovinske delegacije za ciljna tržišta, nacionalne i međunarodne sajmove, saradnju sa međunarodnim institucijama, obuke i seminare.

Bonus video: