"Vlada i Ministarstvo su sektor poljoprivrede srozali na najniži nivo”

Anđušić: Vlada nema kapacitet i znanje da sanira katastrofalno stanje do kojeg je dovela u sektoru poljoprivrede

Istakao je da izostankom uobičajenih mjera podrške u vidu subvencija i premija, gotovo nijedan sektor poljoprivrede nije bio u prilici da na valjan način ili uopšte planira svoju sjetvu, proizvodni ili neki drugi proces privrjeđivanja

7799 pregleda 44 reakcija 45 komentar(a)
Anđušić, Foto: DPS
Anđušić, Foto: DPS

Usljed frapantne neodgovornosti Vlade i zakašnjelog usvajanja Agrobudžeta, hiljade poljoprivrednika širom Crne Gore dovedeno je na rub egzistencije, smatra član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić.

“Crnogorski poljoprivrednici, kroz različite faze razvoja, suočavali su se sa mnogim izazovima, ali nikada nijesu bili poniženi i prepušteni samima sebi, kao što je to slučaj u posljednjih, nešto manje od godinu dana”, kazao je on.

Istakao je da izostankom uobičajenih mjera podrške u vidu subvencija i premija, gotovo nijedan sektor poljoprivrede nije bio u prilici da na valjan način ili uopšte planira svoju sjetvu, proizvodni ili neki drugi proces privrjeđivanja.

“Lošim potezima, bez pravog plana i programa, sa Agrobudžetom usvojenim praktično na kraju sezone, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su gotovo uništili sve naslijeđeno i sektor poljoprivrede srozali na najniži nivo”, saopštio je on.

Prema njegovim riječima, odsustvo bilo kakve strategije i znanja, uslovilo je to da resorno ministarstvo luta po svim pitanjima i nakon usvojenog Agrobudžeta, te stoga, kako je istakao, poljoprivredni proizvođači su sami prepušteni borbi na tržištu u jednom delikatnom momentu, gdje cijene sredstava za rad, stočne hrane i opreme vrtoglavo rastu.

Anđušić je mišljenja da pravu sliku dezorjentisane politike i poražavajućeg odnosa Vlade prema poljoprivrednicima sa jedne strane i odgovornog odnosa i agilnosti sa druge strane, predstavlja potez paketa pomoći poljoprivrednicima od strane Glavnog grada sa oko 145.000 eura.

Prema njegovim riječima na taj način direktno je potpomognut veliki broj stočara i dijelom je ublažena katastrofalna situacija u kojoj su se oni nalazili.

“Za regulisanje ovako katastrofalnog stanja u sektoru poljoprivrede biće potrebni veliki napori i znanje u narednom periodu, a takve kapacitete ovakva Vlada evidentno ne posjeduje", zaključio je Anđušić.