ČEZ prodaje Škodu Praha

I dalje neizvjesno da li će i kada početi gradnja drugog bloka
0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.11.2017. 19:04h

Češka državna energetska kompanija (ČEZ) pokušava da dođe do novca koji joj je potreban, a jedna od opcija je da proda svoju firmu Škoda Praha koja treba da gradi drugi blok Termoelektrane Pljevlja.

Češki mediji su juče objavili da su za kupovinu Škode Prahe zainteresovane dvije kompanije koje su specijalizovane za izgradnju nuklearnih elektrana - ruski Rosatom i korejski KEPCO, kao i kineska inženjerska firma Guangdong Electric Power Design Institute (GEDI).

Direktor ČEZ-a Danijel Beneš je za češke medije potvrdio da traže novog investitora za Škodu Praha. Opcija je da nađu parnera sa kojim bi učestvovali u projektima na novim tržištima ili da prodaju Škoda Prahu.

Češki mediji pišu da je korisno da se uzme Škoda Praha zbog njene bogate istorije koja je duga 60 godine i zbog stotine referenci za izgrađene elektrane širom svijeta. Uz to, partnerstvo sa Česima je poželjno i zbog toga što Čez planira da na proljeće raspiše tender za snabdijevanje nuklearnog bloka u Dukovanu.

Škoda Praha je aktuelni partner EPCG na projektu izgradnje Bloka II TE Pljevlja. Vlada je sa parnerom iz Češke u septembru 2016. godina potpisala Ugovor o izradi glavnog projekta (EWA ugovor) i Ugovor o izvođenju radova (EPC ugovor).

Obaveza Škode je bila da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura. Škoda Praha treba da obezbijedi 85 odsto potrebnog novca.

Plan je bio da Češka eksportna banka (CEB) da kredit, ali je odustala od kreditiranja, zbog, kako je ranije navela nemogućnost dobijanja državne garancije.

Škoda Praha je nakon toga predložila kinesku banku Bank of China kao alternativne finansijere projekta drugog bloka TE.

Bonus video: