Kvartalni izvještaji Tesle i Amazona - vaša šansa za profit!

Po pravilu, najveće svjetske kompanije i njihovi rezultati su u fokusu gotovo svih, pa su tako ključni i za investitore i trgovce na berzi

40592 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Limit Prime Securities
Ilustracija, Foto: Limit Prime Securities

Putem kvartalnih izvještaja kompanije širom svijeta sumiraju svoje rezultate i predstavljaju ih javnosti. Na ovaj način moćni globalni giganti mogu sagledati svoja postignuća i odrediti buduće ciljeve. Međutim, ovi izvještaji ne koriste samo kompanijama već svim učesnicima na tržištu. Po pravilu, najveće svjetske kompanije i njihovi rezultati su u fokusu gotovo svih, pa su tako ključni i za investitore i trgovce na berzi.

Ovaj članak baviće se kvartalnim izvještavanjem dvije svjetski poznate kompanije, Tesle i Amazona.

Tesla

Tesla
foto: Limit Prime Securities

26. jula, kompanija Tesla je izvijestila o rezultatima u drugom kvartalu. Ovi izvještaji su iznenadili sve, jer je proizvođač električnih vozila u samo tri mjeseca ostvario profit veći od milijardu dolara.

Kompanija je u drugom kvartalu ostvarila 1,14 milijardi dolara neto prihoda, što je 10 puta više nego u istom periodu prošle godine, kada je njihov neto prihod dostigao 104 miliona dolara.

Pripremili smo infografik na kom možete vidjeti detaljne informacije o izvorima prihoda.

Prihod od prodaje automobila iznosio je 10,21 milijardi dolara, od čega je samo 354 miliona dolara, oko 3,5%, došlo od prodaje regulatornih kredita.

Od poslovanja sa energijom, Tesla je prijavila prihod od 801 milion dolara. Ovo uključuje solarne fotonaponske sisteme i sisteme za skladištenje energije za kuće, preduzeća i komunalije, što je za 60% više u odnosu na prošli kvartal.

951 milion dolara prijavljeno je od prodaje usluga i drugih prihoda. Tesla sada ima 598 prodavnica i servisnih centara i flotu mobilnih usluga koja uključuje 1.091 vozilo, što je povećanje od 34% u odnosu na godinu ranije.

Kao što vidite na našoj infografici, povećanje prihoda ove kompanije bilo je praćeno povećanjem cijena akcija. Prije samo godinu dana cijena jedne Tesline akcije bila je nešto niža od 300 dolara, a danas je njena vrijednost više nego dvostruko veća. Nakon objavljivanja izvještaja, cijena Tesla akcija je nastavila da raste do 699.10 dolara u momentu pisanje ovog teksta.

Amazon

Amazon
foto: Limit Prime Securities

Amazon, jedna od pet najvećih kompanija u američkoj industriji informacionih tehnologija, objavila je svoj drugi kvartalni izvještaj, a odmah nakon toga njene su akcije pale više od 7%.

Kao što vidite na našem infografiku, kompanija je u svom saopštenju o zaradi u drugom kvartalu 2021. godine objavila da je zarada po akciji (ZPA) premašila procjene od 12,47 USD i dostigla 15,12 USD. U odnosu na prošlu godinu, ZPA je porasla za 46,8%.

Kada su u pitanju Amazonovi prihodi, analitičari su omanuli u svojim prognozama od 115,4 milijarde dolara, dok je stvarni prihod bio znatno manji i dostigao je tek nešto više od 113,1 milijardi dolara.

S druge strane, Amazonov prihod od web usluga premašio je očekivanja od 14,2 milijardi dolara, dostigavši 14,8 milijardi dolara. Ovaj prihod je porastao 37,0% u odnosu na isti kvartal prošle godine, što je njegov najbrži tempo od drugog kvartala 2019.

Za treće tromjesečje Amazon je rekao da očekuje da će uknjižiti prodaju između 106 i 112 milijardi dolara, što predstavlja rast od 10% do 16% u odnosu na isti period prošle godine.

Kako možete profitirati u ovoj situaciji?

Možda je period u kojem velike kompanije objavljuju svoje poslovne rezultate idealno vrijeme da razmotrite investiranje preko Limit Prime Securities-a. LPS je brokerska kuća koja vam omogućava potencijalnu zaradu kako u slučaju pada, tako i u slučaju porasta cijena akcija ili kripto valuta.

Ako želite da trgujete akcijama Amazona, Tesle ili drugim finansijskim proizvodima (kriptovalutama, zlatom, naftom, valutnim parovima), otvorite račun već danas i počnite da trgujete!

Za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 086 i neko od zaposlenih u Limit Prime Securities će vam izaći u susret.

E-adresa: info@limitprime.com

Veb sajt: https://www.limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 086

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin