Na tužbe izgubljen novac za gradnju dva aerodroma

Prema broju putnika koje imaju, crnogorski aerodromi bi trebalo da upošljavaju 430 do 450 radnika, ali to zavisi od mnogo faktora

26930 pregleda 211 reakcija 5 komentar(a)
Razgovarao sa sindikatima o mogućem povlačenju tužbi: Jandreoski, Foto: SAVO PRELEVIC
Razgovarao sa sindikatima o mogućem povlačenju tužbi: Jandreoski, Foto: SAVO PRELEVIC

Završetak sistematizacije radnih mjesta, racionalizacija poslovanja, završetak hitnih infrastrukturnih projekata, sertifikacija aerodroma, priprema planova razvoja, obnova aviolinija su prioriteti na kojima radi novi menadžment Aerodroma Crne Gore, kazao je na konferenciji za novinare novi direktor Aerodroma Goran Jandreoski, koji je prije prije dvadesetak dana preuzeo ovu funkciju nakon međunarodnog javnog konkursa.

Na pitanje koliko radnika je sada zaposleno na Aerodromima a koliko bi trebalo da ima, Jandreoski je kazao da će to tek da se analizira i da je imao prve razgovore sa sindikatima. Kako je kazao sada je angažovano oko 720, računajući sezonske.

Prema broju putnika, kako je naveo, Aerodromi bi trebalo da imaju 430 do 450 radnika, ali da to sve zavisi od mnogo faktora. Naveo je da u tehničkim i službama koje brinu o sigurnosti nema mnogo viška, ali da ih ima u drugim djelovima.

”Sistematizacija će utvrditi neefikasna radna mjesta. Ako se donose odluka o uvođenju noćnih letova, onda višak može biti manji”, kazao je Jandreoski.

On je naveo da je sa sindikatima razgovarao i o povlačenju velikog broja tužbi radnika iz prethodnih godina. Revizor je nedavno utvrdio da kompaniji zbog tužbi radnika usljed propusta bivše uprave prijete novi troškovi od najmanje 14 miliona eura.

”Koliko je izgubljeno na razne tužbe proteklih godina i koliko ih sada ima, za taj novac bi se mogla napraviti dva aerodroma”, naveo je Jandreoski.

On je kazao da je od početka avgusta na podgoričkom Aerodromu opsluženo 27 hiljada putnika što je 67 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, dok je u Tivtu broj putnika na nivou od 65 odsto.

Na pitanje koju bi ocjenu, od jedan do pet, dao za stanje na crnogorskim aerodromima, Jandreoski je kazao tri.

On je naveo da više infrastrukturnih problema postoji na tivatskom aerodromu, gdje je potreban remont završnog sloja podloge na pisti, završava se projekat renoviranja krova koji je prokišnjavao, dok Vlada treba da odluči da li će biti noćnih letova u Tivtu.

”Tehnički je moguće uvesti noćne letove u Tivtu, a analiza treba da pokaže da li su nam oni potrebni. Takođe nadležne vlasti treba da odluče da li je to prihvatljivo zbog buke. Jedna od mogućnosti jeste da se povećaju noćni letovi u Podgorici, pa da se organizuju transferi prema primorju. Na podgoričkom Aerodromu u toku je obezbjeđivanje dvostrukog napajanja strujom, a radi se projekat za sanaciju krova, takođe potrebna je evaluacija stanja završnog sloja podloge na pisti”, kazao je Jandreoski.

Zbog nesprovođenja sertifikacije oba aerodroma, obaveze utvrđene Zakona o vazdušnom saobraćaju koja se godinama nije sprovodila, Vlada je početkom marta i smijenila dotadašnji odbor direktora. Jandreoski je naveo da će pokušati da do kraja godine obezbijedi sertifikat za podgorički aerodrom, dok će za tivatski trebati više vremena zbog većih problema.

On je naveo da je kompanija prošle godine ostvarila minus u poslovanju od 15,1 milion eura, a za šest mjeseci ove godine gubitak je 3,7 miliona.

Investicije će zavisiti od odluke da li se ide na koncesiju

U vezi sa proširenjem kapaciteta tivatskog aerodroma, gdje putnici kada je gužva čekaju i napolju za ulazak u aeorodromsku zgradu, Jandreoski je naveo da je to problem za čije će rješenje trebati više vremena.

”Za proširenje kapaciteta je bitan stav države po pitanju budućnosti oba aerodroma. Bio je proces vezan za koncesije, postoji lista kvalifikovanih ponuđača u ministarstvima kapitalnih investicija i finansija. Tako da za bilo koji projekat vezan za nadgradnju terminalne zgrade u Tivtu po meni je neodrživo da trošimo državni novac, ako država ide u proces realizacije koncesija”, smatra Jandreoski.

On je naveo da je izabran na direktorsko mjesto na period od dvije plus jedne godine, kao i da je njegov plan da za taj period obezbijedi sertifikaciju za oba aerodroma, značajno unaprijedi infrastrukturu i poboljša usluženost prema putnicima i avioprevoznicima i optimizuju radna mjesta i troškovi.

Bonus video: