Hotel “As” gradili na divlje

Rekonstrukcija i dogradnja izvođena bez dozvole, naočigled brojnih državnih institucija

50218 pregleda 233 reakcija 37 komentar(a)
Hotel As (arhiva), Foto: Biljana Matijašević
Hotel As (arhiva), Foto: Biljana Matijašević

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva odbio je zahtjev da legalizuje pet divlje izgrađenih hotelskih objekata u okviru hotelskog kompleksa “As” u Perazića dolu, od kojih i mamutsku betonsku građevinu u devastiranoj uvali od 15 spratova.

To se navodi u rješenju resornog sekretarijata, u koje su “Vijesti” imale uvid.

”Odbija se zahtjev ‘Nega tours Montenegro’ od 12. jula 2018. za legalizaciju pet bespravnih objekata u izgradnji, objekat broj 1 spratnosti prizemlje i 15 spratova, objekat broj 2 spratnosti prizemlje i jedan sprat, objekat broj 3 čija je spratnost prizemlje, objekat broj 4 spratnosti prizemlje i pet spratova i objekat broj 5 spratnosti prizemlje i četiri sprata kao neuredan”, piše u rješenju koje potpisuje sekretar za urbanizam Stevo Davidović.

I pored poziva resornog sekretarijata da, u skladu s novim zakonskim rješenjima, investitor dostavi potrebnu dokumentaciju, investitor to nije učinio. Zahjevom je objelodanjeno da je rekonstrukcija i dogradnja jednog od nekada najljepših hotela na Jadranu izvođena bez dozvole, naočigled brojnih državnih institucija.

Hotel “As” je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena.

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali, počela je 2002, kada je “Budvanska rivijera” prodala “As” crnogorsko-ruskoj kompaniji “Nega tours” za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona hotelskoj grupi.

Prodato je skoro 36 hiljada kvadrata zemljišta i hotel s vilama (s oko 21,5 hiljada kvadrata bruto građevinske površine objekata),

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003. To se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji.

Podaci MANS-a pokazuju da je kupac 2004. godine dobio urbanističke uslove, kojim mu je dozvoljena dogradnja hotela od 11 spratova, adaptacija 27 vila, izgradnja marine sa 40 vezova, tri heliodroma, teniskog terena, restorana pod morem, parkinga i diskoteke. Svi sadržaji bi obuhvatili površinu od preko 40 hiljada kvadrata. Tadašnje Ministarstvo za ekonomski razvoj je građevinsku dozvolu izdalo krajem 2006. godine i njom je dodatno predviđeno da kupac može da sagradi dio hotela, koji bi imao 17 spratova.

U Izvještaju Savjeta za privatizaciju za 2010. godinu konstatuje se da je kupac u međuvremenu izmijenio projekat, kojim je ukupne investicije planirao na čak 110 miliona eura, te da će budući hotelski kompleks imati 440 soba i 900 ležajeva, marinu, heliodrome, kazino, spa i wellnes centar i garažni prostor od skoro 10 hiljada kvadrata.

Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu. Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna...

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Specijalno tužilaštvo je u martu prošle godine uhapsilo jednog od vlasnika “Nega tours Montenegro” Neđeljka Gardaševića, optužujući ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zbog lažne garancije.

Gardašević je krajem januara negirao da je kao predsjednik Borda direktora kompanije “Montena Invest” s Kipra ponudio nevalidnu bankarsku garanciju od tri miliona eura prilikom privatizacije hotela “As” u Perazića dolu i da je u tom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

Carević bio spreman da da još jednu šansu

Opština Budva još prije pola godine je bila, kako je tada kazao gradonačelnik Marko Carević, spremna da podrži kompaniju “Nega tours”Montenegro” da završi hotelski kompleks “As” u Perazića dolu. Carević je tada “Vijestima” kazao da će sugerisati premijeru Zdravku Krivokapiću da investitorima, koje je prethodna Vlada ucjenjivala i reketirala, pruži još jednu šansu. Careviću su prethodno akcionari “Nega tours Montenegro” uputili otvoreno pismo, tražeći od lokalne uprave da ih podrži u njihvoj namjeri da završe projekt, koji bukvalno dvije decenije tapka u mjestu.

Akcionari “Nega tours Montenegro” u svom pismu predočili su čelnim ljudima Vlade i Budve da su s prethodnom Vladom imali problem, jer i pored njihove dobre namjere i predloga koje su ponudili za rješenje problema, nijesu dobili odgovore.

Do sada je u rekonstrukciju i dogradnju hotela “ As”, kako navode investitori, uloženo 50 miliona eura.

Kompleks blokiran i zbog poreskog duga

Opština Budva blokirala je krajem prošle godine nezavršeni hotelski kompleks “As” u Perazića dolu, upisujući hipoteku od 330 hiljada eura na ime duga za porez na promet nepokretnosti koji prema opštinskoj Upravi lokalnih javnih prihoda ima kompanija “Nega tours Montenegro”.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 331.637,12 eura za porez na promet nepokretnosti u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Bonus video: