"Luka Bar": Savjetu više puta dostavljana obimna dokumentacija zahvaljujući funkcionisanju informacionog sistema

Iz poručili da u potpunosti podržavaju sve aktivnosti nadležnih državnih organa koje imaju za cilj eliminaciju neregularnih dešavanja bilo koje vrste na području Slobodne zone Luka Bar

12038 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Menadžment "Luke Bar" AD reagovao je povodom navoda iznijetih na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, kazavši da su na tom događaju izrečene tvrdnje koje javnosti mogu biti osnova za pogrešne zaključke.

Saopštili su da je Savjetu, upravo zahvaljujući funcionisanju informacionog sistema “Luke Bar” AD i generalno sistema upravljanja podacima u firmi, u više navrata dostavljana obimna dokumentacija, te da je i po tom osnovu jasno da izrečene kvalifikacije o sistemu evidencije koji je pominjan na konferenciji za medije, ni u kom slučaju, nema veze sa kompanijom “Luka Bar” AD.

Istina je, kako su naveli, da na pres konferenciji nije eksplicitno pomenuta ta kompanija, ali da dati komentari i propratni kadrovi emitovani u nekim elektronskim medijima jasno upućuju upravo na nju, te da je neophodno otkloniti "moguća pogrešna tumačenja". Iz menadžmenta navode da “Luka Bar” AD od 2001. godine ima integralni automatizovan informacioni sistem koji pokriva sve poslovne procese, pa i proces skladištenja svih roba, te da se "apsolutno u svakom trenutku" na računarima mogu dobiti svi podaci o stanju zaliha u bilo kom lučkom skladištu. Dodaju da je “Luka Bar” AD razvila i Port community system, koji funcionisanjem svojih modula, svim subjektima iz lučkog okruženja omogućava elektronsku razmjenu podataka, a carinskim organima stalan uvid i mogućnost praćenja kretanja roba kao što su ulaz, stanje zaliha i izlaz, u svim lučkim skladištima.

Ističu da "Luka Bar" AD jeste operator Slobodne zone, ali da u okviru Slobodne zone djelatnost obavlja više od 65 različitih korisnika, pri čemu veći dio njih djelatnost obavlja u sopstvenim skladištima ili zakupljenim djelovima skladišta koja nisu u vlasništvu “Luke Bar”.

"Sistem evidencije roba u tim skladištima odobrava Uprava carina, bez bilo kakve nadležnosti 'Luka Bar' AD u postupku. Shodno Zakonu o slobodnim zonama, tek nakon što carinski organi odobre sistem vodjenja evidencije, korisnik može da započne sa obavljanjem djelatnosti. Na predmetnoj konferenciji za medije je očigledno opisivana situacija koja ne može biti poveziva sa 'Luka Bar' AD, ali, na žalost, izostalo je preciznije određenje o kojoj firmi se radi i to da li je ona uopšte korisnik Slobodne zone, pošto sistem evidencije koji je opisivan ni minimalno ne odgovara kriterijumima koji se, prema informacijama sa kojima raspolaže 'Luka Bar' AD, primjenjuju od strane carinskih organa pri odobravanju sistema evidencije roba korisnicima Slobodne zone", navodi se u reagovanju.

Iz menadžmenta su poručili da u potpunosti podržavaju sve aktivnosti nadležnih državnih organa koje imaju za cilj eliminaciju neregularnih dešavanja bilo koje vrste na području Slobodne zone Luka Bar, jer se time, između ostalog, daje i doprinos pozitivnom imidžu luke kao sistema i stiču preduslovi za unaprjeđenje njene tržišne pozicije.

"U tom kontekstu, treba posebno imati u vidu da na području Slobodne zone Luka Bar izvorne, zakonima propisane, nadležnosti u određenim oblastima (bezbjednost, dozvole za obavljanje djelatnosti, kontrola uvozno-izvoznih tokova, ...) imaju različiti državni organi (Uprava carina, Uprava policije, inspekcije, ....), a da je 'Luka Bar' AD subjekt čija je primarna djelatnost pretovar i skladištenje roba sa minimalnim nadležnostima u drugim domenima", zakključuje se u reagovanju menadžmenta.

Bonus video: