EPCG: Centralna banka ne da Milatović da uđe u Odbor direktora Prve banke

"Umjesto da bude davno smijenjen guverner CBCG i dalje funkcioniše kao zaštitar Prve banke i pokušava da spriječi da bilo ko ko nije blizak većinskim vlasnicima dođe do bilo kakvih informacija"

33503 pregleda 221 reakcija 35 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Centralna banka Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Elektroprivreda Crna Gore saopštila je da je Centralna banka Crne Gore odbila da izda odobrenja za izbor Janka Milatovića za člana Odbora direktora Prve banke Crne Gore.

Elektroprivreda Crne Gore, kao kvalifikovani akcionar, kako je saopšteno, predložila je za svog predstavnika u ovom organu upravljanja banke Milatovića, čije reference "ispunjavaju sve zakonske i stručne kriterijume".

Kako je saopšteno iz EPCG, iz Centralne banke su u obrazloženju naveli "da Milatović nije obavljao rukovodeće poslove".

"Što je posebno licemjerno, imajući u vidu kako je prethodni režim tretirao nepokolebljive opoziocionare. I pored svih pritisaka bivšeg DPS režima, godinama je obavljao funkciju menadžera-upravnika HTP Onogošt, takođe, obavljao je i funkcije direktora preduzeća, šefa plana i analize, planera analitičara... Odbijanje Centralne banke CG predstavlja još jednu u nizu opstrukciju koja za posledicu ima prikrivanje poslovanja Prve banke u prethodnom periodu", ocijenili su iz EPCG.

Dodaju da je "očigledno da ovakva odluka ima za cilj onemogućavanje održavanja Skupštine akcionara Prve banke koja bi razmotrila godišnje izvještaje o poslovanju banke i izvještaje nezavisnog spoljnjeg revizora".

"Kao vlasnik 19.75 odsto akcija sa pravom glasa Prve banke i kao deponent značajnih finansijskih sredstava, EPCG je veoma zainteresovana za poslovanje i bilanse banke. Pojedinci ne žele da se sa poslovanja Prve banke skine veo tajnosti i na svijetlo dana izađu finansijske malverzacije za koje postoji više nego osnovana sumnja. Onda i ne čudi što se na svakom koraku pokušava sabotirati pošteni rad stručnih lica, što Milatović nesumnjivo jeste. Umjesto da bude davno smijenjen guverner CBCG i dalje funkcioniše kao zaštitar Prve banke i pokušava da spriječi da bilo ko ko nije blizak većinskim vlasnicima dođe do bilo kakvih informacija. Te informacije javnost sa nestrpljenjem očekuje", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Bonus video: