da se razmotri opcija raskida ugovora za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja

ASP: Krivokapić i Bečić da sačuvaju 54 miliona

ASP ukazuje na to da pitanje takozvane pravedne tranzicije za Pljevlja treba što prije otvoriti, a njene napore da ukaže na pravne i ekonomske alternative za Pljevlja podržava norveška Minor fondacija za velike izazove

5874 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je inicijativu predsjednicima Vlade i Skupštine, Zdravku Krivokapiću i Aleksi Bečiću, da se razmotri opcija raskida ugovora za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja, kako se ne bi uzaludno potrošila ugovorena 54 miliona eura.

Iz te nevladine organizacije su rekli da je to posebno potrebno nakon najave da bi TE mogla raditi samo do 2030. godine.

Pravna savjetnica pri ASP-u, Ines Mrdović, kazala je da je iz vrha crnogorske izvršne vlasti prije par dana prvi put saopšteno da bi TE Pljevlja, zbog pravila Evropske unije (EU), mogla prestati da radi 2030. godine.

"ASP pozdravlja takav pristup prema građanima, odnosno da im se više „ne baca prašina u oči“, što je bio odnos ranije vlasti, već da im se otvoreno saopšte energetsko-klimatske obaveze zemlje u procesu pridruživanja EU“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je kazala da je dozvoljene radne sate TE, koja je u vlasništvu državne Elektroprivrede (EPCG), potrošila krajem prošle godine, a od tada radi uz kršenje pravila Evropske energetske zajednice.

"Ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE, vrijedan preko 54 miliona eura, zaključen je u junu prošle godine. Posao je dobio konzorcijum predvođen Donfang Electric International Corporation iz Kine, sa podgoričkim firmama Bemax, BB Solar i Permonte, ali radovi uopšte nijesu počeli, niti je završen glavni projekat, već je najavljeno da bi mogli početi u prvom dijelu naredne godine“, rekla je Mrdović.

Ona je kazala da se, imajući u vidu da bi radovi, a u uslovima kovid epidemije, i kasnije dobijanje upotrebne dozvole mogli potrajati i tri godine, u najboljem slučaju, to bi značilo da bi tek od 2025. godine rekonstruisana TE počela rad, te ukoliko će od toga časa raditi još samo pet godina ili i manje, postavlja pitanje ekonomske opravdanosti ulaganja od 54 miliona eura.

"Ovo posebno kada se ima u vidu da se na nivou EU planira povećanje ciljeva za smanjenje zagađujućih materija, pa nema ni garancija da će biti zadovoljeni budući standardi EU za Zapadni Balkan. Stoga je ozbiljan rizik da će novac za rekonstrukciju biti uzalud potrošen“, navela je Mrdović.

ASP u inicijativi Krivokapiću i Bečiću ukazuje na to da je ugovorom sa kineskim konzorcijumom definisana klauzula više sile, što je događaj ili okolnost van kontrole ugovornih strana, te da treba iskoristiti covid epidemiju, kao slučaja više sile, za pokretanje pravne procedure za raskid ugovora, a uz povraćaj isplaćenog avansa i zakonito regulisanje ostalih prava i obaveza.

"Avans od nepunih 11 miliona eura ranije rukovodstvo EPCG je isplatilo u oktobru prošle godine, ali je nejasno šta je sa tim novcem, budući da nema nikakvih radova i kasni izrada projekta“, dodala je Mrdović.

ASP ukazuje na to da pitanje takozvane pravedne tranzicije za Pljevlja treba što prije otvoriti, a njene napore da ukaže na pravne i ekonomske alternative za Pljevlja podržava norveška Minor fondacija za velike izazove.

"S tim u vezi, treba naznačiti da projekti zelene tranzicije ne treba da postanu novi „lov za plijenom“, već da se građanima jednog od najzagađenijih gradova u Evropi obezbijede kvalitetna i pravedna rješenja“, smatra Mrdović.

U ASP-u su rekli da je dugogodišnjom pogrešnom energetskom politikom u zemlji i „guranjem pod tepih“ pitanja TE Pljevlja u nastupajućem periodu ugrožena sigurnost snabdijevanja električnom energijom u zemlji i stvoren rizik od budućih visokih cijena struje zbog potencijalnog uvoza, zbog čega je u tom pravcu pravovremeno potrebno definisati odgovarajuću strategiju.

Preporučujemo za Vas