Povećava se broj putnika, ali daleko je 2019.

Monstatova statistika za drugi kvartal ove godine pokazuje rast prometa na aerodromima i željeznici

19733 pregleda 551 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj putnika u svim vrstama prevoza tokom aprila, maja i juna bilježi značajan rast u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, što ipak i dalje nije ni blizu rekordne 2019. godine, pokazuje preliminarni kvartalni izvještaj Uprave za statistiku Monstat.

Rast broja putnika je još drastičniji upoređujući ga s prethodnom godinom, ali zbog strogih ograničenja zbog mogućnosti širenja koronavirusa, ti podaci su manje relevantniji.

Za navedena tri mjeseca ove godine broj prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima iznosio je 221 hiljadu, dok je 66 hiljada putnika zabilježeno za prvi kvartal (januar-mart). To je ipak i dalje daleko od 2019. godine, u kojoj je od aprila do juna prevezeno 713 hiljada putnika.

Obavljena su 2.150 komercijalna leta u drugom kvartalu, za 4.485 manje nego za isti period 2019. godine i za 1.264 više nego u prvoj četvrtini ove godine.

Gledajući po strukturi prometa, tivatski aerodrom je imao nešto veći broj putnika u odnosu na podgorički i to za skoro deset hiljada. Primjetno je da se odnos promijenio, kako se približavala turistička sezona, jer je na kraju marta odnos broja putnika iznosio 86,5 odsto naspram 13,5 odsto u korist podgoričkog aerodroma.

Dominirali su gosti iz Srbije kojih je u drugom kvartalu bilo 93 hiljade, što je 42 odsto od svih putnika. To je za 47 hiljada manje nego za uporedni period iz 2019. godine. Iza njih su Ukrajinci kojih je bilo 2,6 puta više nego prije dvije godine, odnosno 54 hiljade, a koji su gotovo u potpunosti slijetali na Aerodrom Tivat. U strukturi gostiju nešto značajniji udio su imali gosti iz Turske sa 13,52 odsto i Austrije s pet odsto, koji su dolazili na podgorički aerodrom.

Tokom drugog kvartala 2019. godine ubjedljivo najviše putnika je bilo iz Rusije, čak 185 hiljada, dok ih tokom ove godine makar putem avio saobraćaja nema, zbog ukidanja linija između dvije zemlje.

Novi direktor Aerodroma Goran Jandreoski je prije par dana kazao da je od početka avgusta na podgoričkom Aerodromu opsluženo 27 hiljada putnika što je 67 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, dok je u Tivtu broj putnika na nivou od 65 odsto.

Željezničkim saobraćajem, od aprila do juna, prevezene su 132 hiljade putnika, 94 odsto više nego za prva tri mjeseca ove godine, dok je gotovo duplo više bilo 2019. godine. U drumskom saobraćaju je promet putnika bio veći za 46 odsto negoli u prva tri mjeseca, ali i 57 odsto manje nego prije dvije godine.

U drugom tromjesečju opao je prevoz robe u željezničkom saobraćaju za četiri odsto u odnosu na prvi kvartal, a gledano za 2019. godinu za 44 odsto, a za isto toliko se smanjio broj prevezenih tona robe preko avio saobraćaja.

Za posmatrani period (april-jun) ukupan promet robe u crnogorskim lukama je za 52 odsto veći nego početkom godine i za oko 20 odsto manji nego za uporedni interval 2019. i 2020. godine.

Istovremeno, izvoz je duplo veći za drugi kvartal u odnosu na prvi, ali i za oko petinu manji nego 2019. i 2020. godine, dok se slični podaci dobijaju i za uvoz robe.

Najveći izvoz robe preko luka ide za Grčku, čak 58 odsto, potom za Italiju 13 odsto, te Maltu i Kinu s oko osam odsto. Grčka je istovremo najveći uvozni partner sa 33 odsto učešća, a neznatno manji udio imaju Italija i Hrvatska.

Broj registrovanih vozila se uvećao za 30 odsto

Na kraju juna registrovano je 66.904 drumskih motornih i priključnih vozila, što je za samo tri mjeseca porast od 30 odsto.

Gledano prema vrsti pogonske energije ubjedljivo je najviše korisnika eurodizela - 73,85 odsto, pa zatim 23 odsto eurosupera 95. Ostalih je mali broj, a zanimljivo da je broj autobila na električnu energiju sa 39, koliko ih je bilo na kraju marta, skočio na kraju juna na 75.

Bonus video: