Može li se posle organizovanja svadbi kontrolisati Acova banka?

Odložena Skupština Prve banke jer je CBCG odbila saglasnost za kandidata EPCG u bordu direktora

23745 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Skupština akcionara Prve banke na kojoj je 11. avgusta trebalo da se razmatra izvještaj o poslovanju 2020. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnjeg revizora, kao i razrješenje i izbor novih članova odbora direktora, odložena je za 26. avgust jer Centralna banka nije dala saglasnost da se u odbor izabere predstavnik Elektroprivrede Janko Milatović.

EPCG je sa skoro 20 odsto akcija u Prvoj banci do sada uvijek imala jednog, a ponekada i dva člana borda direktora u Prvoj banci, čiji je većinski akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore i bivše vladajuće partije Mila Đukanovića.

Iz državnog EPCG, čije je upravljanje krajem marta preuzela nova vlast, juče su saopštili da Centralna banka (CBCG) opstruira izbor novog borda direktora koji vrši nadzor nad poslovanjem Prve banke jer je odbila da izda odobrenja za izbor Milatovića za člana borda. Iz EPCG su naveli da reference njihovog kandidata “ispunjavaju sve zakonske i stručne kriterijume”. Milatović je predsjednik opštinskog odbora Nove srpske demokratije a bio je menadžer u bvšem Hotelskom preduzeću “Onogošt”.

Iz CBCG su odgovorili da Milatović nema potrebne reference i da nije bio rukovodilac, jer je radio kao “menadžer za svadbe i dočeke”. Ovo je nastavak sukoba Prve i CBCG sa EPCG, od kada je izabrano novo rukovodstvo državne kompanije kojom predsjedava Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta. EPCG je najznačajniji klijent Prve banke, ali im je odbijen zahtjev da dobiju izvještaj eksterne supervizije kvaliteta aktive. Revizor banke je već upozorio da su višemilionski oročeni depoziti državnih kompanija povučeni na tekuće račune što utiče na likvidnost banke. Iz banke je odgovoreno da je njihov koeficijent likvidnosti i dalje iznad minimuma. Član odbora direktora imao bi pristup svim dokumentima i transakcijama ove banke.

Iz EPCG navode da odbijanje CBCG predstavlja još jednu u nizu opstrukciju koja za posljedicu ima prikrivanje poslovanja Prve banke, kao i da se želi izbjeći razmatranje poslovnog i revizorskog izvještaja.

”Kao vlasnik 19,75 odsto akcija sa pravom glasa Prve banke i kao deponent značajnih finansijskih sredstava, EPCG je veoma zainteresovana za poslovanje i bilanse banke. Pojedinci ne žele da se sa poslovanja Prve banke skine veo tajnosti i na svjetlo dana izađu finansijske malverzacije za koje postoji više nego osnovana sumnja. Onda i ne čudi što se na svakom koraku pokušava sabotirati pošteni rad stručnih lica, što Milatović nesumnjivo jeste. Umjesto da bude davno smijenjen, guverner CBCG i dalje funkcioniše kao zaštitar Prve banke i pokušava da spriječi da bilo ko ko nije blizak većinskim vlasnicima dođe do bilo kakvih informacija. Te informacije javnost sa nestrpljenjem očekuje”, zaključuje se u saopštenju EPCG.

Iz CBCG je odgovoreno da ne opstruiraju održavanje Skupštine akcionara već da postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima, po kojima odobravaju izbor isključivo onog kandidata koji, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, ispunjava sve uslove za izbor u upravljačku strukturu banke.

”Imajući u vidu da Odbor direktora upravlja bankom i vrši nadzor nad njenim poslovanjem, te da kompetencije njegovih članova imaju direktan uticaj na finansijsku stabilnost banke, CBCG sa posebnom pažnjom sprovodi postupke odlučivanja o zahtjevima za izdavanje odobrenja za izbor članova ovog tijela”, navode iz CBCG.

Iz CBCG tvrde da su spremni razmotriti ispunjenost zakonom definisanih uslova za bilo kojeg drugog kandidata.

Iskustvo iz hotela nije preporuka za bankarstvo

Iz CBCG kažu da su 11. avgusta donijeli rješenje kojim se odobrava izbor jednog kandidata i odbija izdavanje odobrenja za drugog.

”Na osnovu inicijalno i naknadno dostavljene dokumentacije za kandidata Janka Milatovića je utvrđeno da je ovo lice obavljalo dužnosti šefa plana i analitike u ‘HTP Onogošt’ AD Nikšić. Saglasno propisima kojima je uređeno bankarsko poslovanje, ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća. Takođe, kandidat je od 2012. do 2016. godine bio imenovan kao menadžer-upravnik i planer-analitičar ‘HTP Onogošt’ u stečaju, hotela ‘Onogošt’. Ni ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća iz razloga što je ova pozicija, po dostavljenoj dokumentaciji, podrazumijevala ‘ugovoranje poslova sa klijentima - svadbe, maturske večeri, doček i smještaj sportskih ekipa i organizaciju drugih događaja poput manifestacija Dani meda, Dani drenjina, džip reli i sl.”, navode iz CBCG.

Nakon postupka iz CBCG su ocijenili da kandidat ne ispunjava uslov od najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u privrednim društvima koja nijesu iz finansijskog sektora ili drugim pravnim licima.

Bonus video: