Đurović: Borba sa švercom može u budžet godišnje donijeti više od 40 miliona eura

"Građani i građanke Crne Gore su naviknuti da su šverc, korupcija i kriminal normalne pojave iz čijih fondova se primaju plate i penzije a istina je suprotna - sve ove godine budžet je bio siromašniji, plate i penzije sve manje a zaduživanja sve veća", kazao je potpredsjednik URE

9710 pregleda 25 reakcija 22 komentar(a)
Đurović, Foto: GP URA
Đurović, Foto: GP URA

Crna Gora aktivnom borbom protiv korupcije, kriminala i šverca može u kratkom roku povratiti više od 1.2 milijardi eura imovine i popuniti budžet za više od 40 miliona godišnje, kazao je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović.

"Borba sa švercom cigareta kao i drugih akciznih roba, koji su bili problem ne samo Crne Gore već i EU, može donijeti budžetu dodatnih 40 miliona eura koji se mogu usmjeriti ka rešavanju problema u zdravstvu i školstvu. Da bi građanima bilo jasnije koliko gubimo od šverca dovoljan je podatak da je gradnja jednog Kliničkog centra (Klinički centar u Nišu) koštala 50 miliona eura što znači da smo u proteklih 30 godina mogli izgraditi novi klinički centar, obnoviti većinu bolnica i izvršiti ozbiljne investicije u sistemu obrazovanja. Za sve to vrijeme 'Luka Bar' je uništavana da bi se mogao odvijati šverc i ako ima neslućeni potencijal da bude ozbiljna luka na Jadranu", saopštio je Đurović.

Imajući u vidu, kako je kazao, da je samo povratom zemlje „Solane“ u Ulcinju u državno vlasništvo vraćeno više od 250 miliona eura vrijednosti imovine, kao i da je to "samo jedan u nizu primjera loše privatizacije koja je bila prisutna u skoro svakom gradu u Crnoj Gori", lako se dolazi do zaključka da Crna Gora ima mogućnost da povrati više od 1.2 milijardi eura imovine koja joj je na volšeban način oteta.

"Sam proces masovne vaučerske privatizacije je omogućio enormno bogaćenje pojedinaca koji su se krili iza pojedinih investicionih fondova iskoristivši neznanje i neinformisanost građana te tako stekli preko 500 miliona eura vrijedne imovine državnih kompanija koju su kasnije prodavali, koristili kao kolateral ili obezvrijedili", navodi Đurović.

Takvo postupanje prema državnoj imovini, ističe, zaslužuje pažnju nadležnih organa koji moraju ispitati kako se upravljalo sa tom imovinom i zašto je većina kompanija kojiima su investicioni fondovi upravljali završila u stečaju.

"Građani i građanke Crne Gore su naviknuti da su šverc, korupcija i kriminal normalne pojave iz čijih fondova se primaju plate i penzije a istina je suprotna - sve ove godine budžet je bio siromašniji, plate i penzije sve manje a zaduživanja sve veća. Zbog toga borba protiv šverca, kriminala i korupcije ne smije da stane i stoga Građanski pokret URA daje punu podršku nadležnim organima, na čelu sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, da istraju u borbi za pravedniju Crnu Goru", zaključio je Đurović.

Bonus video: